Linkovi

Visoki profiti podstiču kompanije da ponovo koriste stara nalazišta nafte


U poslednje vreme nafta je nešto pojeftinila ali je i dalje više nego dvostruko skuplja nego pre samo nekoliko godina. Visoki profiti podstiču naftne kompanije da se vrate nalazištima napuštenim zbog visokih troškova eksploatacije.

Pre pola veka, na teksaškim naftnim poljima radnici su ispumpavali naftu sve dok je to bilo rentabilno, a zatim bi prelazili na druga nalazišta. Ali sada su ponovo u modi stare bušotine. Na Univerzitetu države Teksas, u Ostinu, bivši direktor Američke geološke uprave, Čarls Grout, kaže da visoke cene nafte otvaraju nove mogućnosti domaćim kompanijama.

"Stara nalazišta korišćena su sve dok je moglo da se vadi 20 do 30 odsto nafte. Ali sada im se vraćaju da bi ispumpali još 20 do 30 odsto i proširili naftna polja," kaže Grout.

"Teksas ima bogatu tradiciju traganja za "crnim zlatom," kaže Džim Baldauf, iz Ostina, koji prikuplja investicije za korišćenje starih nalazišta, dodajući da visoke cene nafte omogućavaju korišćenje skupe, nove tehnologije.

Novom opremom može da se buši vertikalno, a zatim horizontalno kilometar i po ili više, da bi se doprlo do teško pristupačnih nalazišta.

"Umesto da pukotine ispunjene naftom "gađamo" vertikalno sada možemo da skrenemo horizontalno, bušimo kilometar ili kilometar i po i dopremo do 4, 5 ili 6 takvih pukotina," kaže Baldauf.

SAD proizvode više od 8 miliona barela nafte dnevno, ali istovremeno potroše više od 20 miliona barela, zbog čega moraju da uvoze dodatne količine. Uprkos decenijama dugim nastojanjima na razvoju alternativnih izvora energije, kaže Čarls Grout, potražnja za nafom i gasom će rasti još mnogo decenija.

"Moraćemo da nađemo još rezervi nafte i gasa, da ih transportujemo i prodajemo, uprkos mogućim novim prodorima ka alternativnim izvorima," kaže on.

Ali, čak i teksaški naftaši, kao što je Džim Baldauf, priznaju da Amerika neće moći ovako još dugo. Zato i sam vozi hibridni automobil.

"Po tradiciji, teksaški naftaš vozi Kadilak. Ali mislim da sve više i više nas odustaje od Kadilaka i prelazi na štedljivija vozila," kaže on.

Baldauf je jedan od osnivača američkog Udruženja za studiranje vrhunske potrošnje nafte, na osnovu teorije da se proizvodnja nafte u svetu približava vrhuncu, dok se u Americi to dogodilo još 1970. godine. Ako je to istina, proizvodnja nafte u svetu uskoro će početi da opada, a cena ponovo da raste. U međuvremenu, naftaši će pokušavati da iz zemlje ispumpaju i poslednju kap crnog zlata.

XS
SM
MD
LG