Linkovi

SAD: Obe vodeće političke stranke nastoje da steknu podršku mladih birača


Obe vodeće političke stranke u Sjedinjenim Državama uveliko nastoje da steknu podršku mladih birača tokom ovogodišnje predsedničke kampanje. S obzirom da se konvencije završavaju, ta nastojanja su u punom zamahu. 21-godišnja Loren Kim će ove jeseni po prvi put u životu glasati na predsedničkim izborima.

«Ovo je uzbudljivi momenat u mom životu, prvi predsednički izbori, koji ne samo da su izuzetno uzbudljivi već će biti i veoma tesni.»

Nedavne ankete ukazuju da bi glasovi mladih – od 18 do 30 godina - mogli da čine čak 25 posto ovogodišnjeg biračkog tela i da bi u nekim državama mogli biti odlučujući. I republikanski i demokratski izborni štabovi nastoje da steknu naklonjenost mladih birača. Medjutim, politikolog u vašingtonskom institutu Brukings, Vilijam Galston, kaže da se Obama više približio mladima i da bi mogao da dobije 60 posto njihovih glasova.

«Mladi ljudi su tokom nedavnih izbornih ciklusa bili sve više zabrinuti zbog pravca u kojem se zemlja kreće. Postoje dokazi da su se oni više okrenuli demokratskoj stranci i liberalnim idejama otprilike od 2000. godine.»

Procenat delegata mladjih od 36 godina gotovo se udvostručio od 2000. godine, sa 9 na 16 odsto. Li Drejk iz Vajominga, student Univerziteta države Arizone, kaže da uživa na svojoj prvoj konvenciji.

«Imam 25 godina i izuzetno je uzbudjivo biti delegat. Zaista ohrabruje kada se vidi da se politička scena otvara do te mere da studenti mogu da postanu aktivni učesnici.»

XS
SM
MD
LG