Linkovi

Da li B vitamini pomažu u prevenciji prvog srčanog napada?


Posle studije objavljene 1998. godine, mnogi ljudi su pomislili da vitamin B štiti od srčanog i moždanog udara, posebno drugog srčanog napada. Ali jedna nova studija kaže da to i nije baš tako.

Više od decenije, lekari i pacijenti sa problemima srca bili su veoma zainteresovani za vitamin B zbog ranijih studija koje su pokazivale da bi on mogao da odbrani od drugog srčanog napada i pomogne u prevenciji moždanog udara. B vitamini smanjuju nivo jedne aminokiseline pod nazivom homocistein koja izaziva stvrdnuće arterija. Visoki nivoi homocisteina smatrani su kao faktor rizika za oboljenja koronarnih arterija. Istraživači iz Haukeland Univerzitetske bolnice u Norveškoj želeli su da provere da li smanjivanje tih nivoa može da poboljša zdravlje pacijenta. Doktorka Marta Ebing.

«Mogli smo da smanjimo vrednosti homocisteina i samim tim pomislili smo takodje da bi mogli da smanjimo rizik od dobijanja novih srčanih napada i bolesti povezanih sa tim».

Jedan od tri pacijenta koji su imali srčani napad dobio je novi srčani napad u roku od tri godine. Istraživači su pratili više od tri hiljade pacijenata sa bolestima koronarne arterije. Neki od njih uzimali su dnevnu dozu različitih B vitamina: B12, B6 i mravlju kiselinu. Drugi su primili lažni lek. Oni su pratili pacijente tokom tri godine.

«Takodje, smanjili smo homocistein za oko trećinu ali nije izgledalo da ima bilo kakvih dobrih efekata».

Istraživači su naveli da različite vrste vitamina B koje su date pacijentima nisu pomogle.

«Naši rezultati mogli bi da znače da homocistein nije promenio pravac bolesti koronarnih arterija, ali je on samo oznaka povećanog rizika kod pacijenata sa bolestima koronarnih arterija».

Portparol Američkog udruženja za srce rekao je da lekari takodje treba da prihvate da B vitamini ne pomažu u prevenciji prvog srčanog napada. On je rekao da je i dalje najbolja prevencija dobra ishrana, održavanje nivoa holesterola, vežbanje i prestanak pušenja. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG