Linkovi

Da li neko primorava zvaničnu Podgoricu da prizna kosovsku nezavisnost?


U Crnoj Gori ne prestaju polemike o tome da li neko sa strane primorava zvaničnu Podgoricu da prizna kosovsku nezavisnost. Tom temom bavio se i slovenački predsjednik Danilo Turk koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Upitan da li Ljubljana vrši pritisak na Podgoricu da prizna nezavisnost Kosova, Danilo Turk je rekao da takvo ponašanje nije svojstveno spoljnoj politici Slovenije.

"Priznanje Kosova je pitanje za čitavu međunarodnu zajednicu. Smatram da ne bi bilo u redu da imamo neka posebna očekivanja od zemalja koje su neposredni susjedi Kosova", naveo je slovenački predsjednik.

On je kazao da će Crna Gora sama odabrati trenutak i način za određenu odluku o Kosovu, dodajući da je na međunarodnoj zajednici da je ispoštuje, kakva god bila.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je pitanje Kosova osjetljivo i da zahtijeva posebnu senzibilnost.

On je naveo da je za Podgoricu, u odnosu na kosovsko pitanje, bitna dimenzija unutrašnjih prilika u Crnoj Gori, obaveza očuvanja dobrih odnosa sa Beogradom i Prištinom i vrednovanja onoga što su evropske i evroatlantske integracije.

Demokratska srpska stranka zatražila je danas od Sjedinjenih Američkih Država i drugih lobista da odmah prestanu sa pritiscima na Crnu Goru da prizna kosovsku nezavisnost.

„Skrećemo pažnju američkom ambasadoru Roderiku Muru, koji sve češće daje izjave kako SAD očekuju od Crne Gore da prizna Kosovo, da je većinski i nedvosmislen stav naših građana da Crna Gora to nikada ne bi trebalo da učini", navedeno je u saopštenju te stranke.

Mur je juče u Podgorici kazao da SAD očekuju da će Crna Gora, kao i druge zemlje regiona, priznati nezavisnost Kosova jer će to doprinijeti jačanju regionalne stabilnosti.

XS
SM
MD
LG