Linkovi

Barozo: EU da primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom


Srbija, njena nova proevropska vlada je načinila preokret u saradnbji sa Hagom i Unija treba da primjeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, mišljenja je predsednik Evropske komisije, Manuel Barozo, nakon što se sastao sa predsednikom Srbije, Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom spoljnih poslova, Vukom Jeremićem. Podršku Srbiji u procesu približavanja evropskim institucijama i statusu kandidata već naredne godine, dali su i ostali sagovrnici visoke delegacije iz Beograda-visoki predstavnik EU, Havijer Solan,a i predsednik Evropskog parlamenta, Hans Petering.

Vrata primeni Privremenog trgovinskog sporazuma EU sa Srbijom su otvorena hapšenjem Radovana Karadžića, uveren je predsednik Evropske komisije, Manuel Barozo, koji nakon razgovora sa visokom delegacijom iz Srbije naglašava - primena Sporazuma zavisi i od političkih okolnosti unutra Unije i odluke svih evropskih članica:

"Verujem da, ako sve bude išlo po planu, te ako se ispune svi uslovi, da će biti moguće da se Srbiji da kandidatski status u 2009. godini. Mislim da će biti moguće, ali to nije obećanje- zavisi to od Srbije, ali i od političke klime na evropskoj strani, dakle, od volje članica Unije".

Preokret u saradnji sa Haškim sudom, koja je postavljena kao nezaobilazan uslov za Srbiju, desio se sa novom, proevropskom vladom uveren je predsednik Evropske komisije:

"Rekao sam predsedniku Tadiću i njegovoj delegaciji da je hapšenje Radovana Karadžića u julu mesecu bio istorijski trenutak i prekretnica za Srbiju u saradnji sa Hagom, kao i u evropskim aspiracijama zemlje. Cenim odlučnost nove vlade i ohrabrujem ih da nastave sa naporima da očiste put koji vodi prema Evropi. U tome je važno da se osigura piuna saradnja sa Haškim sudom".

Predsednik Srbije je sa svoje strane naglasio kako Srbija želi da postane punopravni član EU, da očekuje skoru primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma i, konačno, povoljnu ocenu saradnje od šefa haških tužitelja, Bramerca, koji uskoro treba da poseti Beograd.

Naredni koraci za Srbiju su, kaže predsednik Tadić, ratifikacija punog Sporazuma o stabilizaciji i saradnji EU i Srbije, a nakon toga, uz očekivanu podršku evropskih članica, i kandidatski status za Srbiju u najskorije vreme.

Za predsednika Srbije naredna godina je važna i zato što tada očekuje i značajan napredak u ukidanju vize i dolazak zemlje na "belu šengensku listu" zemalja za čije građane nisu potrebne vize za ulazak na teritorije članica Unije.

Nakon sastanka sa evropskim vrhom predsednik Srbije, Boris Tadić je okupljenim stranim novinarima ponovio i stav Beograda o Kosovu:

"Srbija ne diže ruke od Kosova, Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost. Smatramo da je jednostrano proglašenje nezavisnosti ilegalan čin i u tom smislu smo pokrenuli proces pred UN, što znači da tražimo o tome mišljenje Međunarodnog suda pravde".

Srpsku delegaciju su danas primili i visoki predstavnik EU, Havijer Solana i predsednik EP, Hans Petering, a predsednik Parlamenta nakon susreta sa predsednikom Srbije kaže:

"Cenimo progres kakav je Srbija poslednje godine načinila pod vođstvom predsednika Tadića. EP je uvijek podržavao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju , te smo tako duboko uvereni da je Srbija na dobrom putu prema evropskim integracijama, putu na kojem predsednik Tadić ima našu
punu podršku".

Inače, u Briselu konkretne odluke o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom očekuju na skupu evropskih ministara 15. ovog meseca, kada će šefovi evropskih diplomatija pred sobom imati i novi izveštaj glavnog haškog tužitelja i ocenu stepena saradnje Beograda sa Hagom.

XS
SM
MD
LG