Linkovi

Putin: Rusija će uzvratiti na pojačano prisustvo NATO-a u Crnom moru


Ruski premijer Vladimir Putin je novinarima u Uzbekistanu danas rekao da će Rusija uzvratiti mirno i – kako se doslovno izrazio – bez histerije. On nije detaljno objašnjavao svoje upozorenje, ali ruska agencija Interfaks navodi da je na pitanje koje će mere Rusija da preduzme, Putin odgovorio videćete.

U izveštaju se takođe navodi da je Putin doveo u pitanje dopremanje američke humanitarne pomoći u Gruziju – vojnim brodovima. Američki predsednik Buš je prošlog meseca naredio vazdušnu i pomorsku dostavu humanitarne pomoći Gruziji.

Gruzija je zvanično obavestila Rusiju da je odlučila da prekine diplomatske odnose dve zemlje. Zvaničnici iz gruzijskog Ministarstva inostranih poslova su danas pozvali ruskog diplomatskog predstavnika u Tbilisiju da mu saopšte odluku.

Ruski diplomata je rekao da je to greška, ali je dodao da će ruska ambasada sutra biti zatvorena. Zamenik gruzijskog ministra inostranih poslova Grigol Vašadze je obelodanio odluku o prekidu odnosa prošlog petka, ali je objasnio da će konzularne kancelarije nastaviti rad.

Predsednik gruzijskog vladajućeg Ujedinjenog nacionalnog pokreta je izjavio da je prekid odnosa prevashodno simboličan, jer je Gruzija opozvala svog ambasadora iz Moskve u julu, tako da diplomatske veze već mesecima praktično ne postoje.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, izjavio je da Moskva ne diskriminiše Tursku uvođenjem novih uvoznih mera u okviru međusobnog trgovinskog spora, za koji se veruje da je posledica rusko-gruzijskog sukoba.

Sergej Lavrov se obratio novinarima u Istanbulu posle razgovora sa turskim ministrom inostranih poslova Alijem Babadžanom. Turska je juče uvela detaljnu kontrolu ruske robe na granici, uzvraćajući na detaljnu proveru turskih kamiona na ruskim carinskim prelazima.

Rusija je pojačala inspekciju pošto je Turska dozvolila da američki ratni brodovi koji nose humanitarnu pomoć Gruziji, prođu kroz Bosfor i Dardanele. Rusija je najveći turski trgovinski partner, zahvaljujući turskoj zavisnosti od ruskog gasa. Turski ministar trgovine s inostranstvom, Kursad Turzmen, kaže da bi novi ruski carinski propisi mogli da koštaju Tursku čak tri milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG