Linkovi

Mirko Cvetković: Potrebno 150 miliona evra za istočni krak koridora 10


Zvaničnici evropskih finansijskih institucija razgovarali u Beogradu sa predstavnicima vlasti o pomoći u finansiranju strateških projekata i približavanju evropskim standardima.

Premijer Mirko Cvetković i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Tomas Mirou razmotrili su saradnju u oblasti putne i železničke infrastrukture, energetike i koridora 7, ali i o podršci privlačenju stranih investicija. Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj izjavio je da će ta institucija u Srbiju godišnje ulagati između 250 i 280 miliona evra, kako bi Vlada koja da želi da poboljša odnose sa Evropskom unijom mogla da ostvari ciljeve koje je zacrtala i istakao da Evropska banka za obnovu i razvoj želi više da investira u Srbiju jer ona ima centralnu ulogu u regionu.

Premijer Cvetković izjavio je da se na sastanku razgovaralo o konkretnoj saradnji u finansiranju putne privrede i energetike :

"Već smo dogovorili da ćemo raditi na obezbeđenju 150 miliona evra za istočni krak koridora 10, od Niša prema Dimitrovgradu, što je ocenjeno kao izvodljivo za narednu godinu," rekao je premijer Cvetković.

A Narodna banka Srbije potpisala je sa Evropskom centralnom bankom, Evropskom agencijom za rekonstrukciju i Delegacijom Evropske komisije u Srbiji Protokol o saradnji i pripremi srpske centralne banke za dostizanje standarda Evropskog sistema centralnih banaka, među kojima su liberalizacija kretanja kapitala, sprovođenje monetarne politike i režima deviznog kursa i zaštita korisnika finansijskih usluga. Pristupanje Evropskoj uniji nije događaj već proces a Narodna banka će biti pokretač procesa tranzicije Srbije, rekao je guverner NBS Radovan Jelašić.

O nastavku evropskih integracija od utorka će imati priliku da se izjašnjavaju i poslanici u parlamentarnoj debati, jer je u nastavku zasedanja Skupštine predviđeno da se ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović izjavila je posle dvoipočasovnih konsultacija o normalizaciji i nastavku rada Parlamenta da će one biti nastavljene sve do početka sednice Skupštine. I šefica poslaničkog kluba „Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija potvrdila je da će Skupština u utorak nastaviti rad po utvrđenom dnevnom redu, ali da će biti nastavljene i konsultacije šefova poslaničkih klubova o normalizaciji rada parlamenta.

XS
SM
MD
LG