Linkovi

Mineapolis i Sent Pol u centru pažnje zbog konvencije Republikanske stranke


Gradovi blizanci Mineapolis i Sent Pol u centru pažnje zbog Nacionalne konvencije Republikanske stranke. Očekuje se da Nacionalna konvencija republikanske stranke donese preko 150 miliona dolara lokalnoj ekonomiji.

Republikanska Nacionalna konvencijaposlednji put je održana u severnoj državi Minesoti još daleke 1892. godine, a republikanski kandidat za predsednika na tim izborima bio je Bendžamin Herison. Posle više od jednog veka, Minesota će ponovo biti domaćin skupa na kome će zvanično biti imenovan republikanski kandidat za prvog čoveka SAD. Konvenciju će organizovati takozvani "Gradovi blizanci" – Mineapolis i Sent Pol, i mada će sama konvencija biti održana u Sent Polu, koji je i prestonica Minesote, odgovornost za bezbednost, ali i ekonomsku korist grad će podeliti sa svojim susednim gradovima, pa čak i državama.

Kada su republikanci razmatrali moguće lokacije za svoju ovogodišnju Nacionalnu konvenciju, jedna od najvećih prednosti Sent Pola predstavljala je upravo dvorana «Xcel Energy Center», priznaje predsednica odbora za doček Konvencije, Sindi Lešer.

"Svakako je odlučila ta blizina River Centra, infrastruktura, hoteli i prateći objakti, ali i duh odbora za doček", kaže Sindi Lešer.

Republikanci se pripremaju za oko 15 hiljada akreditovanih predstavnika medija. Nadaju se da će ovo biti tehnološki najnaprednija konvencija koju su ikad organizovali. Od Republikanske konvencije u Majamiju 1972, tehnologija je napredovala značajno. Majk Miler i tada je tehnički direktor konvencije, a rukovodi i pripremama za ovu, 36 godina kasnije.

"Tada ste imali tri televizije i one su prilično dominirale. I sami znate kako je danas. Sve je više kablovskih kanala i drugih televizija, a naravno tu je i internet. Prvi put se pojavio 1996, i od tada beležimo neviđeni rast. Ove godine na primer imamo masu blogera", priča Majk Miler.

Organizovanje konvencije doneće ogroman profit gradu domaćinu, u koji je proteklih meseci stigla velika količina živog novca, ali i mnogo ljudi, poput Džoan Burgos, predstavnice za medije Republikanske nacionalne konvencije. Ona kaže da je počela da planira ovogodišnji događaj još 2006.

"Neki od nas žive ovde već 18 meseci. Zaista smo postali deo zajednice i za nas je vrlo važno da stavimo naglasak na jačanje lokalne ekonomije. Tokom četiri dana trajanja konvencije očekujemo priliv oko 160 miliona dolara", priča Burgos.

Sent Pol je prethodno već dobio donaciju federalne vlade u iznosu od 50 miliona dolara kako bi pokrio troškove dodatnog obezbeđenja, koje je neophodno unutar i oko mesta održavanja konvencije. Federalčna izborna komisija takođe je priložila 17 miliona dolara za troškove konvencije. Međutim, novčane koristi neće imati samo grad Sent Pol.

Preko reke, svega 16 kilometara udaljen, nalazi se Mineapolis, grad koji će takođe dobiti mnogo zbog ove konvencije. Trevis Banč iz Privredne komore Mineapolisa kaže:

"Kada smo sazanali da će se Republikanska konvencija održati ovde, iako mnogi kažu u Sent Polu, znali smo da će koristi imati oba grada, Mineapolis Sent Pol, kao i Blumington".

Najveći broj hotela u centru Mineapolisa je popunjen mesecima unapred, a slično je i sa rezervacijama u restoranima. I dok je kratkoročno gledano najveći dobitak priliv stotina miliona dolara u lokalnu ekonomiju, Trevis Banč je fokusiran na dugoročnu korist konvencije.

"Nadam se da ćemo iskoristiti priliku da promovišemo naš region, da pokušamo da privolimo radnike da se presele ovamo, da privučiemo turiste, pa čak i biznise, da ih ubedimo da na Mineapolis-Sent Pol gledaju kao potencijalo tržište da prošire svoj biznis, pa čak i da ga presele ovamo", priča Banč.

Prepreku izuzetno organizovanoj konvenciji mogli bi da predstavljaju brojni najavljeni protesti. Mineapolis šalje oko 550 policijaca, Sen Pol ima 500 čuvara reda, a za bezbednost će se starati i policija iz okolnih gradova, pa čak i država – ukupno oko 3.500 hiljade pripadnika snaga bezbednosti.

XS
SM
MD
LG