Linkovi

Njuport: Birači cene oba kandidata, ali po veoma različitim pitanjima


Frenk Njuport je potpredsednik kompanije Galup, koja skoro osam decenija meri puls američkog javnog mnjenja. U razgovoru za Glas Amerike na Srpskom jeziku, Frenk Njuport komentariše dosadašnje trendove u američkoj predsedničkoj kampanji.

Frenk Njuport kaže da sezona predsedničke izborne kampanje u Americi dobija puni zamah posle stranačakih konvencija na kojima se zvanično potvrdjuje nominacija demokratskog i republikanskog predsedničkog kandidata. Kandidatima često posle takvih skupova poraste popularnost, kaže Njuport.

«Bilu Klintonu je posle konvencije 1992. porastao rejting za 15-16 poena, koji je zadržao sve do izbora. Dakle, skok u procentu popularnosti nakon konvencije može da traje duže. Međutim, ova izborna godina je izuzetno neobična, jer tri dana nakon demokratske konvencije počinje republikanska konvencija. Tako nešto se nije desilo decenijama. Bilo kakav porast procenta podrške javnosti demokratskoj stranci moglo bi brzo da nestane, jer bi od ponedeljka sva pažnja mogla da bude usredsređena isključivo na republikance. Mekejnov izborni štab je rešio da stvari još više ubrza objavljivanjem imena kandidatkinje za potpredsednika Republikanske stranke dan nakon završetka demokratskog skupa u Denveru.»

Galupova istraživanja javnog mnjenja pokazuju da birači cene oba kandidata, ali po veoma različitim pitanjima, kaže Njuport.

«Obama, poput velikog broja demokratskih izbornih kandidata, uživa mnogo veće poverenje od Mekejna u pogledu domaćih pitanja. Na primer, na pitanje ko od njih dvojice bi bolje rešavao ekonomske probleme, skok cena goriva ili teškoće u zdrastvenoj zaštiti, Obama uživa ubedljivu prednost u odnosu na Mekejna. Obamu birači takođe vide kao osobu koja više saoseća i brine o ljudima i poštuje vrednosti većine Amerikanaca. Mekejn s druge strane, uživa poverenje u rešavanju težih pitanja, kao što su borba protiv terorizma, odnosi sa Rusijom i druga međunarodna pitanja. Većina birača smatra Mekejna, koji je 23 godine služio u američkoj mornarici, mnogo spremnijim da kao predsednik komanduje oružanim snagama zemlje od Obame.»

Galupove ankete ukazuju da je ekonomija ubedljivo najvažnije pitanje po kojem će birači glasati 4. novembra, kaže Frenk Njuport. Međutim, on dodaje da su Obama i Mekejn gotovo izjednačeni u trci za Belu kuću. Njuport kaže razlog tome je što se na ovim izbora takmiče kandidati koji nisu članovi dosadašnje nepopularne administracije.

«U takvim slučajevima, mi u Galupovoj organizaciji smatramo da će birači u većoj meri biti orijentisani ka budućnosti nego prošlosti.» ?

XS
SM
MD
LG