Linkovi

Oluja Gustav će početkom iduće sedmice ojačati do kategorije uragana


Stanovnici Nju Orleansa se nadaju da ih neće pogoditi ista katastrofalna sudbina kao pre 3 godine kada je uragan Katrina razorio taj grad. Tropska oluja Gustav je već pogodila Jamajku, a strahuje se da će početkom iduće sedmice kada stigne do obale SAD ojačati do uragana.

Jamajku su u četvrtak zahvatile obilne kiše izazvane tropskom olujom Gustav, koja će iduće nedelje stići i do obale SAD. Neki stanovnici Nju Orleansa su već spremni da napuste grad ukoliko se Gustav približi kopnu.

Treća godišnjica od udara uragana Katrine, koja je iza sebe ostavila stotine mrtvih i 100 milijardi dolara štete, pada u petak, a oni koji još uvek skupljaju ostatke svog života i posle tri godine, su ovaj put na oprezu.

Na pitanje šta će uraditi ukoliko čuju poziv za evakuaciju, žitelji Nju Orlensa kažu da će otići istog momenta jer je tako sigurnije. Poučeni iskustvom iz 2005. godine kada su hiljade žrtava uragana Katrine privremeno smeštene u hale bez dovoljne količine vode i hrane, gradske vlasti su saopštile da se ovog puta neće koristiti ista skloništa.

Plan za evakuaciju se još uvek nije konkretizovan. U međuvremenu, strah od mogućeg oštećenja naftnih platformi u Meksikčkom zalivu, već utiče na cenu sirove nafte, koja je od prvobitnog pada na 115 dolara po barelu, u četvrtak skočila na 120 dolara. Naftna kompanija Šel je u sredu povukla 300 radnika sa platformi, ali su njeni predstavnici izjavili da to neće uticati na cene ili proizvodnju. Najmanje 23 ljudi je ranije ove nedelje poginulo u klizištima i poplavama koje je tropska oluja Gustav izazvala na Haitiju u Dominikanskoj Republici.

XS
SM
MD
LG