Linkovi

Gasparelo: Demokratska konvencija podseća na period iz ranih 60-tih


O demokratskoj konvenciji, izboru senatora Džozefa Bajdena za potpredsedničkog kandidata Demokratske stranke i mogućim promenama u američkoj spoljnoj politici kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa saradnicom televizijskog programa " Hronika Bele kuće", Lindom Gasparelo.

Gasparelo: Ova demokratska konvencija podseća na period iz ranih 60-tih, kada je predsednik Džon Kenedi imenovan za predsedničkog kandidata demokratske stranke. Kenedi se tada, kao i Obama danas, zalagao za promene, ukazujući da je Americi potrebno novo liderstvo, liderstvo nove generacije. To je upravo šta se dešava na ovoj konvenciji. Slično ovoj godini predsedničkih izbora, Kenedi je svojevremeno premostio versku barijeru i bio izabran za prvog katoličkog predsednika SAD, a Obama bi mogao da postane prvi afroamerički predsednik. U svakom slučaju to je istorijska paralela.

Glas Amerike: Kako bi ste okarakterisali izbor senatora Džozefa Bajedna za potpredsedničkog kandidata demokratske stranke?

Gasparelo: Kao što znate Barak Obama je bio kritikovan zbog nedovljnog spoljnopolitičkog iskustva, gde senator Bajden, može da mu pomogne. Bajden je proveo 36 godina u Senatu, od toga i niz godina u senatskom odboru za spoljnopolitičke odnose. On je putovao po svetu i susreo se sa mnogim stranim liderima. To znači da senator Bajden dobro zna kako Kongres funkcioniše u oblasti spoljne politike i kako operišu strane vlade što može biti od velike koristi predsedniku. S druge strane, senator Bajden možda donosi sa sobom i neke negativne karakteristike, pošto ima i kritika na njegov oštar stil i povremena preterivanja.

Glas Amerike: Da li će sadašnje tenzije u odnosima sa Rusijom i na Bliskom istoku dovesti do značajnije promene u američkoj spoljnoj politici?

Gasparelo: Već znamo da će uskoro doći do promena u američkoj spoljnoj politici. Vašington očekuje da povuće svoje trupe iz Iraka do 2011. godine. Medjutim, problemi tog regiona neće biti rešeni povlačenjem američkih snaga iz te zemlje u svetlu rastućih tenzija u Avganistanu i Pakistanu, pa i dalje u odnosima izmedju Indije i Pakistana i u spornom Kašmiru. Vašington će staviti naglasak na taj region i povući se sa Balkana, prepuštajući ga Evropskoj uniji. Dakle, nova administracija, pogotovo ako bude demokratska, prepustiće marginalna pitanja regionalnim akterima. U tom pogledu ona bi mogla bitno da se razlikuje od republikanske administracije i da deluje selektivno i oprezno.

XS
SM
MD
LG