Linkovi

Invesko fild od danas na mapi najznačajnijih događaja u istoriji američke demokratije


Invesko fild, stadion fudbalskog kluba iz Denvera, od danas će biti na mapi najznačajnijih događaja u istoriji američke demokratije - Barak Obama će, očekuje se, pred više od 70.000 pristalica danas prihvatiti predsjedničku nominaciju, kao prvi Afroamerikanac koga je kandidovala jedna od dvije vodeće stranke.

Prihvatanje nominacije, simbolično, pada na 45. godišnjicu čuvenog poziva na jednakost i pravdu koji je sa Vašingtonskog mola uputio borac za građanske slobode Martin Luter King i predstavlja kulminaciju veoma disciplinovane i izuzetne kampanje koju je vodio Barak Obama.

Senator iz Ilinoja sinoć je došao u Pepsi Centar gdje su održana prva tri dana konvencije, da zajedno sa svojim potpredsjedničkim kandidatom Džozefom Bajdenom najavi veliki hepening.

Želimo da ovu konvenciju otvorimo za sve koji žele da nam se pridruže u nastojanju da Ameriku vratimo na ipravn put, poručio je Obama sa bine u Pepsi centru.

Senator Džozef Bajden obrušio se na republikance i njihovog predsjedničkog kandidata Džona Mekejna, u govoru kojim je na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji prihvatio nominaciju za potpredsjednika SAD.

Bajden, koga je Obama predložio zbog ogromnog spoljnopolitičkog iskustva – odgovorio je kritičarima Obamine nezrelosti tvrdnjom da Mekejn nudi još četiri godine politike Bušove administracije.

Navodeći da je Džon Mekejn njegov dugogodišnji prijatelj koga poštuje i uvažava, Bajden je rekao da sa republikancem iz Arizone nije saglasan u brojnim pitanjima - od Iraka i Avganistana do politike prema veteranima.

"Bio sam u Gruziji, Iraku, Pakistanu i Avganistanu. Mogu vam, bez ikakvog ustezanja reći da je politika aktuelne administracije (u tim djelovima svijeta) bila apsolutno pogrešna. Amerikanci ne mogu dopustiti još četiri godine takve promašene politike", kazao je Bajden.

Uporedio je i stavove Obame i Mekejna o ratovima u Iraku, Avganistanu, ekonomiji i zdravstvenom osiguranju i zaključio:

"Džon Mekejn griješi, a Barak Obama je u pravu."

Obama će u nastojanju da pobijedi na novembarskim izborima i snažnu podršku dojučerašnjeg rivala i njenog supruga – posljednjeg šefa države iz redova Demokratske stranke.

Bil Klinton je u govoru na Konvenciji, doduše, prvi put jasno kazao da vjeruje da je Barak Obama spreman da bude novi američki predsjednik, ali se potrudio da otkloni sve dileme i rastjera oblake sumnje u vezi sa podrškom senatoru iz Ilinoja.

"Hilari je veoma jasno saopštila da će da učini sve što je u njenoj moći da Barak Obama bude izabran za predsjednika. To znači da ćemo u tome učestvovati oboje", kazao je Klinton i pojasnio da očekuje da iza Obame stane svih 18 miliona glasača koji su podržali Hilari Klinton na primarnim izborima.

Senatorka iz Njujorka je bila formalno nominovana na konvenciji, ali je – zarad jedinstva stranke – iskoristila protokolarno pravo i spriječila prebrojavanje delegatskih glasova. Neposredno prije nego je Obama nominovan aklamacijom, Hilari je još jednom zatražila od svojih pristalica da "odmah i tu pokažu jednim glasom da je Obama predsjednički kandidat Demokratske stranke".

Bivši predjsednik Bil Klinton ga je pohvalio zbog "izuzetne sposobnosti da inspiriše ljude" i ocijenio da su kritike na račun neiskustva – slične onima koje je on prije 16 godina uspješno demantovao. Klinton je rekao da će novi zadatak američkog predsjednika biti da obnovi i učvrsti vjeru u američki san I povrati ugled i uticaj zemlje u svijetu i da je Obama pravi čovjek za taj posao. .

"Sve što sam naučio tokom osam godina predsjedničkog mandata i nakon toga, radeći i u Americi I širom svijeta, uvjerava me da je Barak Obama pravi čovjek za ovaj posao", kazao je Klinton.

Pohvalio i Obaminu "prvu veliku predsjedničku odluku" da za potpredsjednika izabere iskusnog predsjednika spoljnopolitičkog odbora u Senatu, Džozefa Bajdena.

XS
SM
MD
LG