Linkovi

Bajden donosi demokratskom taboru solidnu inostranu politiku i iskustvo


Izbor senatora Džozefa Bajdena za potpredsedničkog parnjaka predsedničkog kandidata Demokratske stranke Baraka Obame, donosi demokratskom taboru solidnu inostranu politiku i senatsko iskustvo. Analitičari kažu da će radničko porodično poreklo delaverskog senatora pomoći Obami u ključnim biračkim blokovima Demokratske stranke.

Kada demokrate na konvenciji u Denveru usmere svetlost reflektora na predsedničkog kandidata senatora Baraka Obamu, senator Džo Bajden će privući istovetnu pažnju kao njegov izborni parnjak. Obama je to obelodanio prošle subote u Springfildu u Ilinoisu.

«Vreme je za promenu koja je potrebna američkom narodu. Sada, uz Džoa Bajdena uz sebe, uveren sam da možemo da povedemo zemlju u novom smeru», rekao je Obama.

Politički analitičari kažu da je Obamin izborni tim imao nekoliko strateških razloga da uključi Bajdena. Profesor Robert Dadli sa Univerziteta «Džordž Mejson», koji se bavi potpredsedničkom istorijom, kaže da bi Bajden mogao da bude efikasan odgovor na iskustvo republikanskog takmaca za Belu kuću, Džona Mekejna.

«Bajden donosi iskustvo u inostranoj politici, spoljnopolitičko iskustvo koje je pandan Mekejnovom iskustvu», kaže profesor Dadli.

Džo Bajden je predsednik senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom, u kojem je proveo duže od decenije. Pre nekoliko nedelja je putovao u Gruziju, da bi iz prve ruke video posledice sukoba sa Rusijom. Analitičari ukazuju da su važne industrijske savezne države na severoistoku, kao što su Pensilvanija i Ohajo, drugi važan razlog za izbor Bajdena za potpredsedničkog kandidata. Obama je u obe države izgubio od Hilari Klinton, a potrebne su mu za pobedu u novembru, kaže profesor na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, Alen Lihtmen.

«On je demokrata koji se dopada belim biračima iz radničke klase koje Barak Obama još nije pridobio», kaže profesor Lihtmen.

Džozef Bajden je 36 godina predstavljao državu Delaver. Pored iskustva koje je stekao kao član Odbora za odnose sa inostranstvom, služio je i kao predsednik i član Odbora za pravosuđe, koji izglasava kandidate za sudije Vrhovnog suda.

Bajden se rodio pre 65 godina u radničkom gradu Skrentonu u Pensilvaniji. Imao je svega 29 godina kada je 1972. prvi put izabran u Senat. Ubrzo posle izbora, jedna saobraćajna nesreća mu je promenila lični život.

«Kada su mi supruga i kćer poginule, došao sam kući iz bolnice sa dvojicom teško povređenih sinova. Sestra i zet su se, bez pitanja, preselili iz svog stana kod mene i pomogli mi oko dece», priseća se Bajden.

Oženio se drugom suprugom, Džil, profesorkom na fakultetu, pre dvadesetak godina. Bajden je prvi put pokušao da osvoji demokratsku predsedničku nominaciju 1988. Kampanja se ubrzo završila – kada je utvrđeno da je za jedan od svojih govora prepisao tekst jednog britanskog poslanika. Posle toga se usredsredio na rad u Senatu i nije se kandidovao za predsednika do prošle godine, kada je ponovo uskočio u ring.

Iznosio je svoja čvrsta spoljnopolitička ubeđenja u seriji kandidatskih debata pre primarnih izbora u Ajovi u januaru. Ovde u Filadelfiji, u Pensilvaniji, prošlog oktobra, oštro je kritikovao rat protiv terorizma administracije predsednika Buša, zbog posledica ne samo u Iraku, nego širom islamskog sveta.

«Oterali smo u podzemlje svakog umerenjaka u Pakistanu i Avganistanu. To doslovno ugrožava i predsednika Karzaija i pakistanskog predsednika Mušarafa», naglasio je Bajden.

Međutim, na prvom izbornom nadmetanju, u Ajovi, Barak Obama je ubedljivo nadmašio Bajdena, koji je osvojio 1 odsto glasova u odnosu na Obaminih 38 odsto. Bajden je narednog dana završio svoju kampanju. Ali prošle subote u Springfildu u Ilinoisu, sve negativne uspomene su zaboravljene kada je Bajden stao pored Obame - kao deo tima Demokratske stranke.

«Danas u Springfildu, znam da sam na pravom mestu. Ponosim se što stojim čvrsto uz narednog predsednika Sjedinjenih Država, Baraka Obamu.»

Od tog dana, pa sve do izbora, 4. novembra, senatori Obama i Bajden su spojili svoju budućnost međusobno i, naravno, sa biračima koji će odlučiti ko će biti sledeći stanar Bele kuće i njegov potpredsednik.

XS
SM
MD
LG