Linkovi

Kako Srbija da se odredi prema priznanju Južne Osetije i Abhazije?


I posle saopštenja Ministarstva inostranih poslova da se Srbija principijelno zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država i da sa zabrinutošću prati situaciju na Kavkazu, u Beogradu se različito reaguje na rusko priznanje nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

Predsednik parlamentarnog odbora za inostrane poslove Dragoljub Mićunović najavio je da će zakazati sednicu na kojoj će biti usvojen stav kako Srbija treba da se odredi prema priznanju Južne Osetije i Abhazije. A visoki funkcioner G17 Plus Suzana Grubješić izjavila je da Srbija ne treba da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

S druge strane, radikalsko-narodnjačka opozicija nedvosmileno podržava odluku Rusije, a bivši premijer i predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je rusko priznanje Južne Osetije i Abhazije odgovarajuća reakcija i da Srbija i Rusija treba stalno da se dogovaraju kako da na najbolji način sačuvaju i zaštite svoje interese.

Analitičari ipak podržavaju reakciju vlasti u Beogradu i ocenjuju je promišljenom. Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić smatra da je saopštenje Ministarstva spoljnih poslova veoma dobro formulisano i da ukazuje da Srbija ne može, jer nije u njenom interesu, da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju :

"Imamo dosta argumenata da obrazložimo našu odluku bez zaoštravanja odnosa sa bilo kime i da se na taj način pokaže ozbiljnost u vezi sa nastupom prema svetu povodom Kosova", rekao je Lazić.

I vojni analitičar Zoran Dragišić ocenjuje dobrom odluku Srbije da zauzme neutralan stav, ali ističe da je moguće da malo popusti ruska podrška Srbiji u Savetu bezbednosti UN u vezi sa Kosovom. A u saopštenju nevladine organizacije Forum za bezbednost i demokratiju kaže se da razvoj događaja u Gruziji pomaže da se u Srbiji razobliče političke snage koje su podršku Rusije koristile za sprovođenje antievropske politike. Rusija je priznavanjem Južne Osetije i Abhazije ostala bez mogućnosti da bude principijelni zagovornik međunarodnog prava i međunarodno priznatog teritorijalnog integriteta, kaže se u saopštenju Foruma za bezbednost i demokratiju.

XS
SM
MD
LG