Linkovi

Denver pokušava da preduzmu mere za zaštitu kvaliteta života


Američki gradovi se šire velikom brzinom što sa sobom nosi niz problema kao što su zakrčenje saobraćaja, zagađenost vazduha i neminovni gubitak zelenih površina. Gradske vlasti Denvera, međutim, pokušavaju da preduzmu mere za zaštitu kvaliteta života koji je prvobitno privukao mnoge ljude Stenovitim planinama.

Kada je 1995. u Denveru otvoren novi aerodrom, stari, Stejplton koji je zauzimao gotovo 2 hiljade hektara zemljišta blizu centra grada, je zatvoren. Na toj površini je sagrađeno novo naselje pod nazivom Stejplton u koje se Džordž Džonson sa svojom porodicom preselio 2001. godine.

«Moja supruga i ja smo hteli da odemo negde dalje, ali sam odlučio da je bolje da ostanemo blizu centra gde ima više poslova, a najavili su da će sagraditi novo naselje», priča Džonson.

Za razvoj Stejpltona je predviđeno 20 godina, a procenjuje se da će broj stanovnika porasti na 30 hiljada, što će ovo naselje učiniti najvećim projektom u okviru nekog američkog grada. Betonske piste su reciklirane u biciklističke staze i puteve za šetnju, dok su zidovi zadržani.

Mark Meringer čuva svoju decu i radi od kuće, a za prevoz koristi bicikl. Ulice pogodne za pešake, škole koje su blizu, mnoštvo prodavnica i igrališta savršeno odgovaraju njegovoj porodici, kaže Meringer.

«Ideja je da se iskoristi zemljište. Ovdašnji parkovi su prelepi. Možemo da se vozimo biciklom satima i da za sve to vreme ne moramo da pređemo ulicu», objašnjava Meringer.

Dosta zgrada u Stejpltonu je građeno po zelenim standardima, čime se, priča Meringer, štedi energija, a i novac jer su grejanje i hlađenje jeftiniji.

«Više od 10 domaćinstava je instaliralo solarne ploče na krovove, uključujući i moje. Isplati se korišćenje te ionako sunčane površine, pogotovo sada kada je poskupela električna energija», objašnjava Meringer.

Održiv razvoj će biti najvažnije pitanje za ovu zajednicu, kaže Tom Glison, portparol građevinske kompanije “Šumski grad Stejplton”, koja je zadužena za izgradnju tog naselja.

«Mi smo svesni da moramo da zaštitimo životnu sredinu i da se mora pažljivo odabrati deo zemljišta kako bi smanjili potrošnju vode. Postoje načini na koje se može projektovati kuća tako da troši minimalnu količinu resursa», priča Glison.

Kontrolni toranj starog aerodroma će ostati redak spomenik istoriji Stejpltona.

«Ukoliko obavimo naš deo posla kako treba, ovo naselje će se integrisati u ostala predgrađa i time će postati deo šireg područja Denvera. Ovo je prilika za Denver da se proširi iznutra», zaključuje on.

Glison dodaje da je ovaj projekat zapravo kritika klasičnom proširenju gradova, i da se gradske vlasti nadaju da će posetioci Nacionalne konvencije Demokratske stranke, nešto slično primeniti i u svojim zajednicama.

XS
SM
MD
LG