Linkovi

U Njuziumu otvorena izložba fotografija nagrađenih Pulicerovom nagradom


Pulicerova nagrada dodeljuje se za izvanredna dostignuća u oblasti novinarstva. U novom vašingtonskom muzeju posvećenom medijima je u znak odavanja počasti novinarskom uspesima otvorena stalna izložba nagrađenih fotografija.

Slika ponekad govori mnogo više od reči. Fotografije, nagrađene Pulicerovom nagradom, koje su snimili zaposleni u Njujork Tajmsu, prikazuju bol i istrajnost ljudi koji su pogođeni sukobom u Avganistanu i Pakistanu. Ove fotografije izabrane su ne samo zbog umetničke vrednosti, već i zbog mogućnosti da ispričaju živopisnu priču, kaže Ken Kroford, producent u Njuziumu.

"Ovi fotografi su veoma dobri pripovedači. Obično snimaju fotografije kao deo prezentacije u novinama, ali su u isto vreme veoma dobri govornici. Obično tako ne mislite o fotografu, ali su oni veoma svesni suštine priče i njene važnosti, kao i uticaja slika. S obzirom na to da je veliki broj fotografija snimljen u veoma teškim okolnostima, poput rata, gladi, odrona i zemljotresa, fotografi poseduju iskustvo koje mogu da podele sa drugim ljudima," kaže Ken Kroford.

Pulicerova nagrada nazvana je po Džozefu Puliceru, poznatom izdavaču listova Njujork World i St-Luis Post Dispeč. Šest godina nakon njegove smrti, 1911, novinarska škola na univerzitetu Kolumbija dodelila je prvu Pulicerovu nagradu za novinarsko dostignuće. Prva nagrada za foto-novinarstvo dodeljena je 1942. Od tada je nagrađeno hiljadu i sto fotografija, koje se danas mogu naći u muzeju posvećenom novinarskoj industriji. Ken Kroford objašnjava proceduru izbora fotografija.

"Da bi bila uvrštena u izbor za nagradu, fotografija mora biti objavljena u američkim novinama. Takođe je mora kandidovati izdavač tog lista ili novinska agencija. Fotograf ne može sam odlučiti da se prijavi za Pulicera."

Takođe nije reč o konkursu za najbolje fotografije, jer je Pulicer u isto vreme i novinarska nagrada. Tako da je priča ponekad isto toliko važna koliko i fotografija. Znači, nije u pitanju samo dobra fotografija, već i važna priča koja ide uz nju, objašnjava Kroford i ističe da nisu uvek prikazani dramatični događaji, već i srdačni trenuci Bez obzira na to kada i gde su snimljene, ove fotografije su dugovečne, veruje Ken Kroford i dodaje da počast povodom osvajanja Pulicerove nagrade traje duže od dana dodele.

"Prestiž koji donosi Pulicer traje dugo, odnosno može postati odskočna daska za postizanje većih stvari u vašoj karijeri. Ukoliko ste dramski pisac ili se bavite istraživačkim novinarstvom i dobijete Pulicera, kada umrete, u vašoj čitulji će pisati dobitnik Pulicerove nagrade. I svi s kojima smo pričali se tome smeju. I kada ih pitamo šta vam je Pulicer doneo, oni kažu da je osigurao da im čitulja bude objavljena u Njujork Tajmsu."

XS
SM
MD
LG