Linkovi

U Evropskoj uniji se sve snažnije čuju pozivi na oštriji odgovor Rusiji


I danas zvanični Brisel i Unija reaguje na rusko priznavanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije- predsedništvo Unije snažno osuđuje tak korak, dok Severnoatlanski savet poziva Moskvu da povuče odluku o priznavanju. U Evropi se, pred vanredno okupljanje lidera 1. septembra, sve snažnije čuju pozivi na oštriji odgovor Rusiji, a organizacija Evropski savet za spoljne poslove, koju čine brojni bivši i sadašnji predsednici vlada i država, upozorava Brisel da se hitno moraju osnažiti veze sa Gruzijom i Ukrajinom, kako bi se sprečilo dalje zaoštravanje krize.

Evropljani čvrsto stoje iza teritorijalnog intergriteta Gruzije, odbacujući bilo kakve pokušaje cepanja njene teritorije. Tako je stav francuskog predsedništva Unije i Evropske komisije o ruskom priznavanju Južne Osetije i Abhazije izneo portparol Komisije, Piter Pover:

"Evropska komisija i francusko predsedništvo snažno osuđuju odluku ruskih vlasti da priznaju nezavisnost ova dva regiona. Takav korak je u suprotnosti sa gruzijskom nezavisnošću, suverenitetom i teritorijalnim integritetom. Integitet Gruzije je od velike važnosti za Evropsku uniju, što je potvrđeno i nedavno, od strane svih evropskih članica".

Evropljani odbijaju da dovode u vezu Kosovo sa sudbinom gruzijskih teritorija, naglašavajući da kosovsko pitanje ne može da bude model za rešavanje ostalih otvorenih pitanja.

Uz ovo, ambasadori članica NATO su danas, nakon oštre poruke generalnog sekretara Alijanse, Jap de Hop Shefera zvaničnoj Moskvi, i sami poručili u istom pravcu: osuđujemo odluku Ruske federacije o priznavanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije i pozivamo Rusiju da tu odluku povuče. Odluka narušava brojne rezolucije Saveta bezbednosti koje se odnose na teritorijani integritet Gruzije, kao i ključne principe Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju o stabilnosti Evrope.


Predstavnici NATO članica su, poput generalnog sekretara organizacije, iskazali sumnju u opredeljenost Rusije miru i stabilnosti Kavkaza, upozoravajući da je bezbednost Gruzije od velike važnosti za Alijansu. Zbog toga, pozivaju Moskvu da poštuje teritorijalni integritet Gruzije i ispuni sporazum koji su potpisali predsednici Sakašvili i Medvedev.I pored sve glasnijih poziva da Evropa oštro odgovori na rusku vojnu akciju a potom i priznanje nezavisnosti gruzijskih regiona, teško da se može očekivati da će evropski lideri, koji se u naredni ponedeljak vanredno okupljaju u Briselu, poduzeti korake koji bi naškodili odnosima EU-Rusija. Ovo tim pre što na evropskim stolovima stoje brojni planovi koji za cilj imaju proširenje kapaciteta dotoka ruske nafte i plina u Evropu, poput nemačke inicijative uspostave novog naftovoda- gasovoda preko Baltika.

Sa druge strane, očekuje se da će u narednim danima evropska strana osnažiti veze sa tzv. susedstvom- Gruzijom i Ukrajinom, kako savetuje i organizacija Evropski savet za spoljne poslove, koju čine brojni bivši i sadašnji šefovi država , vlada, ministri, parlamentarci. Oni pozivaju Brisel da Gruziji i Ukrajini u najskorije vreme ponudi evropske perspektive, a NATO prihvati akcione planove tih država za pripremu za punopravno članstvo u vojnom savezu. Ni po koju cenu se ne sme dozvoliti širenje krize, upozorava se, krizeu kojoj bi naredni čin mogla biti Ukrajina.

XS
SM
MD
LG