Linkovi

Kafman: Bajden neće zaboraviti na izazove sa kojima se suočava Balkan


Džozef Bajden odlično poznaje prilike na Balkanu, a Ted Kafman, trenutno član Borda guvernera koji nadzire rad američkih međunarodnih medija koje – kao u slučaju Glasa Amerike – finasira vlada Sjedinjenih Država, bio je Bajdenov šef kabineta u Senatu i jedan od najbližih saradnika pune 22 godine. Guverner Kafman ekskluzivno za naš program kaže da administracija u slučaju da je predvode Obama i Bajden neće zaboraviti na izazove sa kojima se suočava region Balkana.

Kada je Barak Obama, u Ilinoju uoči stranačke konvencije objavio da je za potencijalnog potpredsjednika izabrao iskusnog šefa spoljnopolitičkog senatskog odbora Džozefa Bajdena, predstavio ga je i kao čovjeka koji je svojevremeno, Slobodanu Miloševiću u oči rekao da će pred sudom odgovarati za ratne zločine. Ako bude novi potpredsjednik, kaže guverner Ted Kafman, Bajden će insitirati da se svi optuženi za ratne zločine na Balkanu suoče sa pravdom.

"Bio sam s njim kad se sastao sa Miloševićem i kad se sastao sa Karadžićem. Bio je vrlo otvoren kad je s njim razgovarao. On duboko vjeruje da ljudi za počinjene ratne zločine mora odgovarati i da počinioci moraju da budu kažnjeni."

Bajden je, podsjeća Kafman, bio jedan od prvih zakonodavaca tada vladajuće demokratske stranke koji se založio za aktivniji angažman Sjedinjenih država na Balkanu.

Upitao sam ga da li smatra da će senator Bajden pomoći napore zemalja u regionu da se integrišu u evroatlansku zajednicu država.

"Da. On će podržati Balkan, kao primjer gdje je politika bila djelotvorna – uz multilateralni pristup i podršku NATO-a obezbijedili smo mir i stabilnost u regionu već više od deceniju. Imali smo 20.000 američkih vojnika i nijedan nije poginuo. Ja sam bio sa Bajdenom na Balkanu prije pet ili šest godina, kada je razgovrao sa svim lidrima u regionu. Šteta je što svijet nije obratio više pažnje na taj region i što su se u fokusu našla druga područja. Balkan je veoma važan i za Evropu i za SAD i mislim da moramo učini sve da zemlje regiona priključimo Evropi i NATO-u, da budu naš ravnopravan ekonomski i politički partner."

Guverner Kafman kaže da države jugoistoka Evrope, ukoliko to budu željele, mogu da – u slučaju da Obama i Bajden budu izabrani u novembru – mogu da računaju na snažnu podršku Vašingtona kada je u pitanju pristupanje Zapadnom vojnom savezu.

"Ideja je da sve balkanske države budu u NATO-u i senator Bajden bi to volio da vidi. On je dosta uticao na odluku prilikom posljednjeg kruga proširenja. Postoje standardi – politički, ekonomski i vojni koji se moraju ispuniti da bi postali članica NATO, ali senator Bajden se nada da će zemlje regiona u bliskoj budućnosti postati dio Saveza."

Poruka nade koju sa konvencije u Denveru šalje potencijalna Obamina administrcija, zaključuje guverner Kafman – istovremeno je i poruka nade za Balkan.

"Oni su zaista uvjereni da Amerika mora da bude angažovanija na Balkanu koji je važan evropki region. Nada je, dakle, jasna".

XS
SM
MD
LG