Linkovi

Obamina supruga uz lidere stranke afirmiše predizbornu poruku nade u bolje sjutra


Konvencija na kojoj će Barak Obama u četvrtak i službeno prihvatiti prdsjedničku nominaciju, protiče u znaku nastojanja Demokrata da pokažu da su ujedinjeni u namjeri da, nakon osmogodisnje vladavine republikanaca, preuzmu kontrolu nad Bijelom kućom.

Pažnju medija i javnosti na ovoj konvenciji, i pored toga što to stranka svakako ne želi – privlači jedan broj nezadovoljnih pristalica Hilari Klinton koji odvraća pažnju od zadate teme – stranačkog jedinstva i bezrezervne podrške Baraku Obami. Stoga svi sa velikom pažnjom iščekuju večerašnje obraćanje senatorke Klinton, koja je najavljena kao glavni govornik drugog dana konvencije. Sam Barak Obama nastoji da razlike sa Hilari i Bilom Klintonom ignoriše i traži od birača da učine isto, jer kako je rekao novinarima koji ga parte uoči velikog finala konvencije u četvrtak – i Bil i Hilari Klinton razumiju ulog na novembraskim izborima.

Pored Hilari Klinton delegatima će se večeras obratiti i popularni bivši guverner Virdžinije Mark Vorner koji nastoji da zauzme upražnjeno republikansko mjesto u Senatu, kao i nekoliko guvernera saveznih država.

U analizama prvog dana konvencije, izuzev ukazivanja na potrebu da se umjesto na Hilari Klinton fokus mora okrenuti na Obamu i ono što on namjerava da uradi kao predsjednik, čuju se i kritike da su kritike na račun Bušove administracije za sada previše blage i da bi trebalo zaoštriti retoriku posebno kada je u pitanju uporedna analiza suficita koji se na kraju Bušovog mandata pretvorio u ogroman deficit i niza problema – od onih u kreditnom i sektoru nekretnina, do visokih cijena energenata, posebno nafte – što direktno pogađa životni standard Amerikanaca.

Prvi dan konvencije u Denveru bio je prvenstveno posvećen ličnosti i nevjerovatnoj životnoj priči senatora iz Ilinoja, a glavni govornik - njegova supruga Mišel, pridružila se liderima stranke hvaleći Obamine vrline, vrijednosti, ideale i posvećenost porodici.

“Ovdje sam kao supruga koja voli svog muža, uvjerena da će biti izuzetan predsjednik”, kazala je Mišel Obama i nastavila: “Želimo da naša i sva djeca u ovoj zemlji znaju da je jedini limit njihovih dostignuća - limit snova i želje da se oni radom ostvare”.

Riječi hvale za “jasnu viziju budućnosti” Obami je uputila i predsjedavajuća Predstavničkog doma kongresa, Nensi Pelosi. Kazala je, između ostalog, kako Obama poštuje "američke vrijednosti, vjeruje u ličnu odgovornost, zajednicu i razultate rada”.

Prvog dana konvencije Demokrate su iskazale poštovanje i prema oboljelom senatoru Edvardu Kenediju, koji se oporavlja od operacije tumora na mozgu. Uticajni senator i jedini živi brat pokojnog predsjednika Džona F. Kenedija, podržao je Obamu još u januaru i enormno pomogao da iz faze primarnih izbora izadje kao pobjednik u duelu sa Hilari Klinton.

"Došao sam da sa vama zajedno podržim promjene u Americi, da obnovimo nadu u bolju budućnost, uzdignemo se do naših najviših ideala i izaberemo Baraka Obamu za predsjednika SAD, kazao je gromoglasno pozdravljeni 76-godišnji senator iz Masečusetsa.

Pored Kenedijevih, i druga uticajna porodica u okviru Demokratske stranke – tvrdi da je spremna da stane iza senatora iz Ilinoja i podrzi ga i kao prvog čovjeka stranke i - ako pobijedi u novembru - predsjednika Sjedinjenih država.

Hilari Klinton je od svojih birača zatražila da bez izuzetka podrže Obamu na tekućoj konvenciji i tako pošalju nedvosmislenu poruku republikancima da na podjele u Demokratskoj stranci ne bi trebalo računati.

XS
SM
MD
LG