Linkovi

Počela Nacionalna konvencija Demokratske stranke u Denveru


Ishod konvencije koja je danas počela ovdje u Denveru – a koju pored nevidjenih mjera obezbjedjenja prati i 15.000 novinara - odavno je poznat. Kandidat Demokrata na predsjedničkim izborima biće Barak Obama, prvi Afroamerikanac kome se ukazala prilika da zauzme najviši položaj u državi i tako ostvari ideal pravde i jednakosti za koji se prije tačno 4 i po decenije glasno založio Martin Luter King.


No pred senatorom iz Ilinoja su brojni izazovi. Iako, nakon osam godina republikanske administracije, gotovo 80 odsto Amerikanaca smatra da je država na pogrešnom kursu, ankete ukazuju da Obama nije uspio da ostvari značajniju prednost u odnosu na republikanca Džona Mekejna. Tome ponajviše doprinosi činjenica da, nakon žestokog stranačkog duela sa Hilari Klinton, Obama jos nije uspio da otkloni nedumice birača, medju kojima je i značajan broj demokrata.

Od onih koji kažu da je nedovoljno iskusan da vodi zemlju u složenom spoljnopolitičkom ambijentu, preko onih koji strahuju od protekcionističke ekonomske politike i velikih poreza, do birača koji mu zamjeraju na elitizmu i čak dovode u pitanje patriotizam senatora iz Ilinoja.

Konvenciju u Denveru, Demokrate stoga žele da iskoriste i jasno pokažu stranačko jedinstvo.

Delegati će, prema anketi tv mreže CBS i Njujork tajmsa, bez sumnje stati iza Obame, uključujući i većinu delegata koji na konvenciju dolaze kao pristalice Hilari Klinton. Prema istom istraživanju, sprovedenom prije nego je Obama izabrao za potpredsjedničkog kandidata iskusnog senatora Džozefa Bajdena, delegati su uvjereni da će stranka preuzeti Bijelu kuću u novembru, ali 30 odsto ispitanih i dalje ima odredjene rezerve, a pet odsto delegata još nije sigurno da podržava senatora iz Ilinoja.

Stoga će suštinski važno biti da Obama, nakon što u četvrtak pred – kako očekuju ovdje u Denveru – više od 75.000 pristalica na stadionu Denver Bronkosa, prihvati nominaciju, na najbolji mogući način iskoristi preostalih 68 dana kampanje i uvjeri – posebno srednju i radničku klasu – da je njegova agenda superiornija od one koju je ponudio senator Mekejn.

Prvo veče konvencije rezervisano je za Obaminu ličnost – delegati će večeras vidjeti dokumentarac o nesvakidašnjoj životnoj priči senatora iz Ilinoja, a obratiće im se članovi Obamine porodice, ukljujučujući i glavnog govornika – njegovu suprugu Mišel.

Sjutra uveče, naglasak će biti stavljen na najvažnije pitanje – ekonomiju, a garancija velikog publiciteta je glavni govornik, senator Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG