Linkovi

Svečano zatvaranje Olimpijskih igara u Pekingu


Posle borbi koje su započele još 6. avgusta i velikog spektakla koje su priredili sportisti iz celog sveta, spuštena je zavesa na najveći sportski događaj. Poslednje medalje dodeljene su na samoj ceremoniji zatvaranja, a čast da pred svim sportistima na stadionu "Ptičje gnezdo" primi zlatnu medalju pripalo je maratoncu Samuelu Vandžiru iz Kenije. Posle intoniranja kineske i grčke himne podignuta je i zastava Velike Britanije, dok je hor otpevao britansku himnu.

Igre je zvanično zatvorio predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog, koji ih je nazvao "zaista izvanrednim".

"Pokazali ste nam ujedinjujuću snagu sporta. Olimpijski duh živi u toplom zagrljaju rivala iz zemalja u konfliktu. Zadržite taj duh I kada se vratiti kući", rekao je Rog misleći na zagrljaj Nine Salukavadze iz Gruzije i Ruskinje Natalije Paderino posle osvajanja zlatne, odnosno srebrne medalje u streljaštvu.

Rog je, takođe, pozvao mladost sveta da se za četiri godine okupi u Londonu, narednom domaćinu Olimpijskih igara, koji je predstavljen i na ceremonji zatvaranja u Pekingu. U primopredaji zastave učestvovao je gradonačelnik Pekinga Guo Jinlong i gradonačelnik Londona Boris Džonson.

Predstavljanje Londona, ipak, ostalo je u senci karnevalske ceremonije zatvaranje pekinških Igara, koju je snimalo 47 kamera. Vrhunac ceremonije bilo je spektakularno gašenje olimpijske vatre, posle koje je usledio veliki vatromet na i oko stadiona "Ptičije gnezdo", a potom i na trgu Tijenanmen. Dvosatnu ceremoniju, pred 91.000 osoba, upotpunili su i nastup svetski poznatog tenora Plasida Dominga i kineskog soprana Song Džujing, mnoštvo specijalnih efekata i brojni akrobati. Peking se, inače, prema opštem mišljenju pokazao kao odličan domaćin najmasovnijeg sportskog takmičenja u koje je ove godine uloženo 43 milijardi dolara.

"Svet je se malo više upoznao sa Kinom, a Kina se upoznala sa svetom. MOK i Olimpijske igre ne mogu da suverene zemlje primoraju na promene ni da reše sve bolesti sveta. Ono što možemo, i što radimo, jeste da doprinosima pozitivnim promenama", rekao je Rog.

Trka za najvećim brojem zlatnih medalja pripala je Kini, dok je ukupno najveći broj medalja pripao Sjedinjenim Američkim Državama. Domaćini Olimpijskih igara osvojili su 51 zlatnu medalju, što je najveći broj još od kada je Sovjetski Savez uzeo 55 "zlata" u Seulu 1988. godine. Kinezi su zlatne medalje uzeli u 25 različitih sportova, uključujući i svoje "prvence" u jedrenju, odbojci na pesku i hokeju na travi.

Osim SAD odnosno Sovjetskog Saveza/Rusije, samo je Nemačka na Igrama 1936. godine u Berlinu uspela da bude na vrhu liste osvajača zlatnih medalja. Amerikanci iz Pekinga odlaze sa 110 medalja, dve više nego 1992. godine kada su u Barseloni postavili dosadašnji rekord i ukupno 10 više od Kineza.

Velika Britanija je pokazala da će u Londonu 2012. godine moći da se nada velikom uspehu, pošto je osvojila 19 zlatnih medalja i našla se na četvrtom mestu - iza Rusije sa 23 zlatne medalje, odnosno 72 ukupno. To je ipak znatno slabiji rezultat od Igara u Atini 2004. godine, kada su Rusi uzeli 27 zlatnih medalja i čak 92 medalje ukupno.

Sportisti iz ukupno 87 zemalja osvajali su medalje u Pekingu, sedam više od prethodnog rekorda u Sidneju 2000. godine, dok je desetak zemalja po prvi put dobilo svoje predstavnike na pobedničkom postolju. U proseku gledano, najbolje su prošli sportisti Jamajke. Oni su osvojili 11 medalja, po jednu na svakih 245.000 od ukupno 2.7 miliona stanovnika. Australija je osvojila 46 medalja na 21.4 miliona stanovnika, odnosno jednu na svakih 465.000 stanovnika, a sličan uspeh zabeležila je i Kuba sa 24 medalje, po jednu na 470.000 od ukupno 11.3 miliona stanovnika. Afričke zemlje zabeležile su takođe veliki uspeh sa ukupno 40 osvojenih medalja, najviše do sada.

Od zemalja bivše SFRJ najbolje je prošla Slovenija sa ukupno pet medalja - jednom zlatnom, dve srebrne i dve bronzane, što predstavlja fantastičan rezultat od po jedne medalje na svakih 400.000 stanovnika.

Hrvatska je takođe osvojila pet medalja, dve srebrne i tri bronzane, odnosno po jednu na svakih 900.000 stanovnika u proseku. Sa jednom srebrnom i dve bronzane medalje, tri ukupno, Srbija je osvojila po jednu medalju u proseku na svakih 2.666.000 stanovnika.

London će biti domaćin narednih Olimpijskih igara 2012. godine, a specijalno za tu priliku i promociju narednog domaćina 30. Olimpijskih igara u stadion je ušao i čuveni crveni "dabldeker" autobus, koji se zatim pretvorio u binu.

Među onima koji su se našli na bini je bio i Dejvid Bekam, u svojstvu promotera narednih Igara za četiri godine.

XS
SM
MD
LG