Linkovi

Buš zahteva dozvolu za dodatno traganje za naftom u blizini američkih obala


Američki predsednik Džordž Buš ponovo je pozvao opozicione demokrate u Kongresu da dozvole potragu za naftom u širem priobalnom području SAD. Novinar Glasa Amerike Skot Sterns, koji prati dešavanja u Beloj kući, izveštava da su visoke cene energenata važno pitanje u ovogodišnjoj predsedničkoj kampanji.

Predsednik Buš kaže da bi zakonodavci, kada se u septembru vrate sa letnje pauze, trebalo da dozvole dodatno traganje za naftom u blizini američkih obala. U svom redovnom subotnjem obraćanju naciji preko radija, predsednik Buš je rekao da je ukinuo administrativna ograničenja u vezi sa tim bušenjem i da je vreme da Kongres ukine svoju zabranu potrage za naftom u priobalnom području.

"Istraživanje je sada zabranjeno na osnovu odredbe koja se nalazi u našem godišnjem Zakonu o budžetu. Kada se članovi Kongresa vrate sa odmora trebalo bi da ukinu tu zabranu – kako bi ove ogromne količine naftnih izvora iz okeanskog dna doveli do rezervoara vaših automobila".

Demokrate kažu da u principu podržavaju povećanje obima traganja za naftom u blizini američkih obala, ali da žele da naftne kompanije prethodno počnu da istražuju više od 27 miliona hektara zemljišta, koje su već iznajmile od federalne vlade.

U odgovoru demokrata, kandidat(kinja) za senatora u državi Nju Hempšir Džin Šehin kaže da su predsednik Buš i njegova Republikanska stranka doveli ekonomiju na ivicu kolapsa.

"Zaštitili su milijarde poreskim olakšicama za velike naftne kompanije i rupama u zakonu za biznise, koji prebacuju poslove inostranim kompanijama, umesto da se ozbiljno posvete razvijanju čiste alternativne energije, koja može da preporodi našu ekonomiju i stvori na hiljade novih radnih mesta".

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su birači zabrinuti zbog visokih cena energenata, tako da je to važan deo ovogodišnje predsedničke kampanje. Nacionalni komitet Republikanske stranke na američkoj televiziji emituje izborne spotove u kojima se pruža podrška pozivu predsednika Buša da se poveća obim traganja za naftom u američkom priobalju, dok izborni štab demokratskog kandidata za predsednika Baraka Obame u svojim spotovima pokušava da poveže sentora Mekejna sa predsednikom Bušom i Belom kućom, koja je - kako Obama tvrdi, suviše bliska sa velikim naftnim kompanijama

U istraživanju javnog mnjenja koje su sproveli TV mreža CBS i Njujork Tajms ove nedelje, biračima je postavljno pitanje šta je za njih najvažnija stvar u izboru novog predstavnika. Četrdeset odsto ispitanika izjavilo je - ekonomija i radna mesta, dok su cene benzina i energetska politika podelile drugo mesto sa ratom u Iraku, sa po 15 odsto.

XS
SM
MD
LG