Linkovi

Mur: “Orlov let” izazvao ogromno interesovanje američke Vlade i Kongresa


Činjenica da ima zemalja u regionu koje nisu uspostavile normalne odnose sa Kosovom škodi regionalnoj stabilnosti i evroatlanskim težnjama zemalja regiona, ocijenio je američki ambasador u Podgorici Roderik Mur.

"Očekujemo od zemalja regiona, pogotovu onih koje se graniče sa Kosovom, da ga priznaju i uspostave normalne odnose sa novim susjedom", kazao je Mur Televiziji Crne Gore.

On je kazao da je slučaj "Orlov let" izazvao ogromno interesovanje američke Vlade i Kongresa, i da je prije par dana "dobio telefonski poziv od uticajnog senatora u vezi sa tim slučajem".

"Sad tražimo više informacija o tom predmetu od vaših vlasti. Zalagaćemo se za brzo rješavanje tog postupka, uključujući i žalbe koje su već podnesene", rekao je Mur.

Komentarišući činjenicu da manje od 30 odsto građana Crne Gore podržava integraciju u NATO, on je kazao da to ne treba da zabrinjava.

"Mala podrška građana NATO integracijama uopšte nije zabrinjavajuća, s obzirom na to da ima više zemalja koje su trenutno članice NATO-a, a koje su počele sa nižim nivoom podrške", smatra Mur.

Prema njegovim riječima, kada je Bugarska pokrenula kampanju za NATO, imala je podršku svega 12 odsto građana.

On je kazao da u Crnoj Gori na to utiče više faktora, kao što su događaji od 1999. godine. "Tokom mojih putovanja vidio sam da ima ljudi koji su i dalje ljuti zbog toga".

"Ubijeđen sam da će broj pristalica porasti, kao što je bilo u Hrvatskoj proteklih godina, i mislim da će i Crnogorci doći do zaključka da argumenti protiv NATO-a uopšte ne piju vodu", rekao je Mur.

XS
SM
MD
LG