Linkovi

Kandidat demokrata Obama izabrao Bajdena za potpredsedničkog kandidata


Očekivani predsednički kandidat Demokratske stranke Barak Obama izabrao je dugogodišnjeg senatora Džozefa Bajdena za svog potpredsedničkog kandidata.

Džo Bajden je predsednik uticajnog sentskog Odbora za spoljnu politiku i predstavlja malenu istočnu državu Delaver u američkom Senatu već 36 godina. Stavljanje 65-godišnjeg Bajdena na glasački listić moglo bi da bude odgovor na republikanske agrumente da Obami nedostaje iskustvo u spoljnoj politici. Obamin izborni štab objavio je odluku slanjem SMS poruka svojim simpatizerima u ranim jutarnjim satima, pošto se vest već pojavila u medijima. Dan ranije, Obama je u emisiji "The Early Show" TV mreže C-B-S govorio o kvalitetima, koje treba da poseduje njegov potpredsednik.

"Svakako, najvažnije pitanje je da li je ta osoba spremna da bude predsednik? Drugo najvažnije pitanje iz moje perspektive jeste, može li ta osoba da upravlja

Obama je takođe rekao da želi potpredsednika koji je nezavistan.

"Želim nekoga ko će biti sposoban da se suprotstavi mom načinu razmišljanja, a ne da jednostavno bude 'poslušan' kada je reč o politici".

Sa svojih 47 godina, Obama je relativni novajlija u nacionalnoj politici, s obzirom da ima manje od četiri godine iskustva u Senatu. Njegov republikanski rival, dugogodišnji senator iz Arizone Džon Mekejn, uvek navodi da Obami nedostaje iskustvo u spoljnoj politici i u vezi sa pitanjima nacionalne bezbednosti.

Bajden je na čelu senatskih Odbora za spoljnu politiku i pravosuđe, i glasni je kritičar spoljne politike koju vodi administracija predsednika Buša. Iako je 2002. glasao da se dozvoli invazija na Irak, čemu se Obama od početka protivio, i Bajden je kasnije postao kritičar rata.

"Osnovni pristup administracije spoljnoj politici i nacionalnoj bezbednosti je obezvređen realnošću: fiksacija na predupređivanje, promenu režima i jednostavne slogane koji prate rat protiv terorizma su nas bukvalno, ne samo u figurativnom smislu, učinili manje bezbednim kao naciju, umesto da budemo bezbedniji".

Bajden je ranije ove godine izjavio da će zbog spoljnopolitičkih odluka predsednika Buša, njegovog naslednika dočekati znatno komplikovanija situacija:

"Sledeći predsednik, bio on demokrata ili republikanac, a iz moje perspektive nadam se da će biti demokrata, suočiće se sa nezapamćenim nizom izazova i izuzetno malim prostorom za grešku".

Senator iz Delavera uskoro će imati i ličnu vezu sa ratom u Iraku. Njegov najstaiji sin Bo, kapetan u Nacionalnoj gardi Delavera, trebalo bi u oktobru da otputuje na dužnost u Irak. Sam Bajden je dosta putovao, uključujući i brojne odlaske u Irak. Nedavno se vratio iz posete Gruziji, gde je boravio na poziv predsednika te zemlje Mihaila Sakašvilija, a politički stručnjaci tvrde da je upravio taj put doprineo da se Bajden uzdigne na nivo potencijalnog Obaminog potpredsedničkog kandidata.

Senator Bajden je poznat kao vrlo otvoren političar, katoličke je veroispovesti i sin je prodavca automobila, što bi moglo da pomogne prilikom prikupljanja glasova radničke klase, u čemu je Obama do sada bio slab. Bajden je dva puta bio pretendent na nominaciju Demokratske stranke, 1988. i ove godine, a oba puta odsutao je u ranoj fazi kampanje.

Izabravši Bajdena, Obama je preskočio nekoliko drugih potencijalnih kandidata, među kojima je i nekadašnja prva dama Hilari Klinton, Obamin glavni rival u takmičenju za nominaciju Demokratske stranke tokom sezone primarnih izbora. U užem izboru bili su i guverner Virdžinije Tim Kejn, guvernerka Kanzasa Ketlin Sibelijus, senator iz Indijane Evan Bej i kongresmen iz Teksasa, Čet Edvards.

Obama i Bajden i zvanično će prihvatiti nominacije na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, koja počinje u ponedeljak u Denveru. S druge strane, republikanski zvaničnici kažu da Obamin rival, senator Džon Mekejn još nije odlučio ko će mu biti kandidat za potpredsednika, a u javnosti se spekuliše da su u najužem krugu bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni, i Tim Polenti, guverner Minesote, države u kojoj 1. septembra, u gradu Sent Pol, počinje Nacionalna konvencija Republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG