Linkovi

Brisel: Populacija Evropljana, onih koji žive unutra granica Unije, sve starija


Populacija Evropljana, onih koji žive unutra granica Unije, sve je starija- poslednja istraživanja govore kako će neki od evropskih regiona u skoro vreme ostati potpuno bez stanovnika. Uz ovo ide i smanjenje broja stanovnika, tako da se računa da će EU, koja sada broji nešto više od 590 milona, do 2050. godina pasti na oko 540 miliona stanovnika.

Danas objavljeno nemačko istraživanje upozorava da su stanovnici Evrope iz godine u godinu sve stariji- danas je oko 16 posto evropskog stanovništva starije od 65 godina. Do sredine ovog veka taj će procenat rasti do čak 28 procenata, dok će se, istovremeno, smanjivati učešće mladih u gradnji profila Evropljana.

U ime boljeg života, ljudi se okreću leđa potomstvu- danas , u proseku, evropska žena ima jedno dete, žena u Aziji i Latinskoj Americi više od dvoje, u Africi petero. Starenje Evropljana, koje dovodi u pitanje ne samo ekonomski razvoj i planove, već i samu budućnost evropske nacije, najsnažnije je izraženo na Istoku- Poljska, Rumunija, Bugarska, Češka, Slovačka, Mađarska se tako suočavaju sa činjenicom da ljudi, prevenstveno sa poljoprivrednih područja, i stare i odlaze .

Udaljene oblasti će uskoro biti potpuno prazne, upozorava nemačka studija, ukazujući i na razloge- Zapad Evrope živi i zarađuje bolje i nije prisiljen da se odriče planova o potomstvu. Jednostavno, dok zaposleni u Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Luksemburgu
svaki mesec kući donose ne manje od hiljadu dvesta-hiljadu pet stotina evra, u Bugarskoj je najniža granica zarade tek 92 eura. U Poljskoj i Češkoj je nešto bolje- tamo se mesečno zarađuje ne manje od 240, odnosno, 280 evra.

Doda li se tu još podatak da žene u celoj EU još uvek za isti posao
dobiju u prosjeku za skoro 16 posto niže nadnice od muškaraca, nije teško naći razloge zašto se ne odlučuju na proširenje porodice.

Na dramatičnu situaciju upozoravaju i u razvijenoj Velikoj Britaniji- tek objavljeni podaci govore o tome da je, po prvi put, više Britanaca starijih od 65 godina, nego onih koji su mlađi od 16. Podseća se- 1971. godine je četvrtina nacije bila mlađa od 16 godina- danas, čak 19 posto Britanaca, ili njih 11 i po miliona, je u dobi za penziju. Ukoliko se tamo i pošanju, to bi, veruju ekonoski eksperti, moglo biti pogubno ne samo za penzione fondove, već i celu ekonomiju. Zbog toga se sa blagonaklonošću gleda na zapošljavanje onih koji bi u normalno vreme sada uživali u penziji i nade polažu u populaciju imigranata, u kojoj se rađa više beba- prošle godine je, tako, svaka četvrta beba rođena u Velikoj Britaniji, bila beba imigranata.

XS
SM
MD
LG