Linkovi

Podgorica: Policija sinoć u stražni zatvor u Spužu privela petoricu Albanaca


Policija je sinoć u Istražni zatvor u Spužu privela petoricu Albanaca, koji su optuženi za organizovanje terorističkih napada u Malesiji, kojima je nedavno, nakon izricanja presude, bio ukinut pritvor. Akcija privođenja ostalih optuženih trajala je i danas.

Postupajući po rješenju podgoričkog Višeg suda, koji je donio odluku da se desetorici optuženih ponovo odredi pritvor, policija je u Tuzima sinoć pronašla petoricu optuženih. Nakon što im je uručeno rješenje o pritvoru, braća Siništaj i trojica braće Dedvukaj su policijskim kombijem iz Tuzi odvedeni u Istražni zatvor u Spužu.

Prema planu policije, danas u toku dana trebalo je da policijske ekipe odu ponovo do Malesije, kako bi pronašle još petoricu optuženih, kojima je vijeće Višeg suda u Podgorici takođe, nakon privremenog puštanja na slobodu, odredilo pritvor.

Rješenje o pritvoru desetorici optuženih tokom akcije "Orlov let" juče je uručeno starješinama podgoričke policije koji su, navode mediji, dugo vijećali prije nego su osmislili plan za privođenje optuženih.

Vijeće Višeg suda donijelo je rješenje o ponovnom pritvoru, nakon što im je Apelacioni sud naložio da preispitaju raniju odluku, kada je 5. avgusta poslije izricanja presude njima bio ukinut pritvor.

Na tu odluku žalila se specijalni tužilac za organizovani kriminal Stojanka Radović, koja je kao razloge navela "mogućnost bjekstva i težinu krivičnog djela za koje su osuđeni", pa je za to zatražila da se rješenje poništi.

Predsjednik Albanske alternative Vaselj Siništaj kaže da će ovakva odluka negativno uticati na političke prilike u Crnoj Gori i da će izazvati nezadovoljstvo u albanskoj zajednici.

U presudi, koju je izreklo krivično vijeće sudije Ivice Stankovića, svih 17 optuženih, kojima je suđeno u procesu za zločinačko udruživanje radi protivustavnih djelatnosti i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, odnosno nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, proglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 51 godinu zatvora.

XS
SM
MD
LG