Linkovi

Ruske oružane snage napustile gruzijski grad Gori i povlače se iz njegove okoline


Ruske snage danas su napustile gruzijski grad Gori i povlače se iz njegove okoline, rekao je danas sekretar gruzijskog Saveta za bezbednost Kaha Lomaja.

"Mogu zvanično da potvrdim da su ruske snage napustile Gori i da napuštaju područja oko Gorija".

Lomaja je rekao da bi ruske snage trebalo da danas završe povlačenje sa područja Gorija.

On je kazao da mu je ruski general Vjačeslav Borisov, koji je nadležan za to područje, rekao da će ruske snage napustiti Gori u 17.00 po lokalnom vremenu i da će u 20.00 (14.00 po srednjeevropskom vremenu) biti u Đavi, u Južnoj Osetiji.

Ruske snage jutros su nastavile da se u manjem broju povlače iz Gruzije putem koji vodi od Chinvalija ka Vladikavkazu, na jugozapadu Rusije. Istovremeno, generalštab oružanih snaga Rusije saopštio je danas da je završeno formiranje zona bezbednosti oko administrativnih granica Gruzije sa Južnom Osetijom i Abhazijom, koje se sastoje od po 18 posmatračkih punktova mirovnjaka postavljenih u dve linije.

Zamenik načelnika Generalštaba Anatolij Nogovicin izjavio je na redovnom brifingu u Moskvi da će do kraja dana sve ruske jedinice biti povučene u južnoosetijsku zonu bezbednosti. Prema rečima Nogovicina, u ruskoj grupi mirovnjaka u gruzijskoj autonomnoj republici Abhaziji biće 2.142 vojnika sa 127 oklopnih vozila i četiri helikoptera, a broj mirovnjaka u otcepljenoj oblasti Južnoj Osetiji još nije određen i zavisiće "od situacije", s tim što će na punktovima biti 452 vojnika na obe linije.

I dok se ruska vojska povlači, Parlament separatističke Južne Osetije u petak je zvanično zatražio od Rusije da prizna nezavisnost te oblasti koja se otcepila od Gruzije. Parlament je taj zahtev uputio ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu i Savetu federacije, gornjem domu ruskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG