Linkovi

Počela obuka pripadnika Vojske Crne Gore za učešće u mirovnim misijama


U kasarni u Danilovgradu počela je obuka pripadnika Vojske Crne Gore koji su se dobrovoljno prijavili za učešće u međunarodnim operacijama. Opozicione stranke, međutim, optužile su Ministarstvo odbrane zbog tog poteza označavajući ga kao nepotrebnu avanturu.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore saopšteno je da je u danilovgradskoj kasarni počela obuka pripadnika Vojske Crne Gore za učešće u mirovnim misijama, i da će prvu jedinicu činiti 85 vojnika, podoficira i oficira koji su se dobrovoljno prijavili za učešće u međunarodnim operacijama.

No, Srpska lista optužila je danas crnogorsko Ministarstvo odbrane da, iako Predlog zakona o misijama nije usvojen u Skupštini, nastavlja da uvodi državu u nepotrebne avanture sa velikim rizikom po živote učesnika mirovnih misija.

Član Odbora za odbranu i bezbjednost iz SL Dobrilo Dedeić smatra da je početak obuke pripadnika Vojske Crne Gore u Danilovgradu za odlazak na ratna žarišta dodatna potvrda da je novi kurs oružanih snaga stvar dnevnih interesnih potreba aktuelne vladajuće političke elite.
On je rekao da, iako predloženi loš i bespotreban zakon o mirovnim misijama nije dobio verifikaciju u republičkom parlamentu, Ministarstvo odbrane i Generalštab nastavljaju da se ponašaju mimo svih obavezujućih pravila i principa.

I iz Socijalističke narodne partije danas je ocijenjeno da odluka Ministarstva odbrane da formira i počne da obučava jedinice Vojske za učešće u međunarodnim misijama, predstavlja nastavak neustavnog, nezakonitog, nedemokratskog i netransparentnog postupanja izvršne vlasti u Crnoj Gori.

Oni podsjećaju da je Ustavom Crne Gore propisano da odluku o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim snagama donosi Skupština.

XS
SM
MD
LG