Linkovi

U Denveru se iduće nedelje održava konvencija Demokratske stranke


Jedina nepoznanica uoči tog značajnog partijskog okupljanja je - ko će biti Obamin potpredsednički kandidat.

Barak Obama, kako se procenjuje ovde u Vašingtonu, mogao bi ubrzo da saopšti odluku o potpredsedničkom kandidatu, s obzirom na to da će konvencija Demokratske stranke biti održana već naredne nedelje. Senator iz Ilinoja će odluku o tom pitanju prvo saopštiti svojim pristalicama - e-mejlom i sms porukama.

Guverner Virdžinije Tim Kejn, koji je u toj saveznoj državi ovog vikenda organizovao niz sastanaka u znak podrške Obami, jedan je ozbiljnijih kandidata za poptredsedničku nominaciju.

"Ja sam bio prvi zvaničnik van Ilinoisa koji je podržao kandidaturu Baraka Obame."

Obama i Kejn su u veoma dobrim odnosima, ali bi eventualnu kandidaturu guvernera Virdžinije moglo da ugrozi njegovo neiskustvo kada je u pitanju nacionalna bezbednost, što mnogi smatraju slabošću samog senatora iz Ilinoisa.

Upravo nacionalna bezbednost mogla bi da obezbedi prednost za senatora iz Indijane Evana Baja. On i Obama zajedno su vodili kampanju u toj državi, u kojoj je predsednički kandidat Demokratske stranke žarko želeo da pobedi.

Postavlja se međutim pitanje da li Baj, koji je poznat po blagoj naravi, može da bude efikasan u napadima na rivala Džona Mekejna.

"Džon je dobra osoba, ali je ponekad sklon ratobornoj retorici, koja više podstiče sukobe, nego što ih smiruje."

Jaku poziciju u trci za potpredsedničku kandidaturu ima i predsedavajući senatskog odbora za spoljnu politiku Džozef Bajden, posebno nakon krize u Gruziji i njegovog susreta sa gruzijskim predsednikom Mikailom Sakašvilijem. Ne treba isključiti ni senatorku Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG