Linkovi

Metju Brajza: Intervencija u Gruziji ozbiljno narušila ugled Rusije u svetu


Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Brajza smatra da je intervencija u Gruziji ozbiljno narušila ugled Rusije u svetu. Na konferenciji za novinare u Vašingtonu Brajza je takođe istakao da su Sjedinjene Države dosledno savetovale vladu u Tbilisiju da ne ulazi u konfrontaciju sa Moskvom.

Bušova adminstracija je ponovo odbacila navode da su Sjedinjene Države dale zeleno svetlo za gruzijsku vojnu akciju u Južnoj Osetiji, dok je visoki zvaničnik Stejt departmenta, Metju Brajza rekao da je Vašington savetovao Tbilisiju da po svaku cenu izbegava konflikt sa Moskvom.

Komentar Brajze, jednog od ključnih američkih izaslanika za područje Kavkaza, ubraja se među najeksplicitnije otkako su početkom ovog meseca izbili sukobi u Južnoj Osetiji. Gruzija je uputila svoje snage u secesionističku pokrajinu kao odgovor na – kako je rečeno – granatiranje i provokacije sa te sporne teritorije. To je dovelo do ruske intervencije, koju Moskva pravda tvrdnjom da je bila u funkciji zaštite ruskih samoproglašenih mirovnih trupa stacioniranih u Južnoj Osetiji.

Na konferenciji za novinare u Vašingtonu, Brajza je rekao da je američka strana uvek savetovala Tbilisiju da izbegava konfrontaciju sa daleko jačim snagama Rusije. Dodao je da je poruka bila ista kada je Moskva počela da šalje dodatne vojnike u Južnu Osetiju uprkos formalnom primirju.

«Gruzijsko rukovodstvo je u tom trenutku nekima od nas saopštilo da nema drugog izbora nego da brani svoj narod i svoja sela i prekine primirje. Naš savet je ostao isti: «Razumemo situaciju s kojom ste suočeni, ali snažno preporučujemo da ne ulazite u direktan sukob sa Rusijom, u kojem ne možete da pobedite.»

Brajza nije hteo da odgovori na pitanje da li bi odgovor međunarodne zajednice na rusku intervenciju mogao da bude isključenje Rusije iz Grupe 8 ili, pak, onemogućavanje učlanjenja Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Brajza je, međutim, naglasio da je međunarodni ugled Rusije vidno narušen zbog akcije u kojoj je vojna sila upotrebljena protiv slabijeg suseda.

«Ne želimo da se služimo nejasnim, slabim pretnjama ili da upiremo prstom, nego jednostavno iznosimo činjenicu da Rusiju ovu vojnu akciju plaća visokom cenom svog narušenog ugleda u svetu. To nije dobro i nije nešto čemu se radujemo ili što smo priželjkivali.»

Brajza je izneo da je administracija predsednika Buša godinama gradila uzajamno korisno strateško partnerstvo sa Moskvom, ali je, kako se izrazio, posle događaja u Gruziji taj cilj veoma udaljen.

XS
SM
MD
LG