Linkovi

Tomas Kosendej: Crna Gora će jednog dana naći svoje mesto u NATO


Crnogorske oružane snage prave ohrabrujuće korake kada je u pitanju ispunjenje NATO standarda, i u tom procesu imaće podršku Berlina, kazao je danas u Podgorici državni sekretar Ministarstva odbrane Njemačke Tomas Kosendej.

Kosendej je, nakon razgovora s crnogorski ministrom odbrane Borom Vučinićem, rekao da postoje pozitivni koraci i ohrabrujuća perspektiva kada je u pitanju put Crne Gore prema NATO-u.

„Njemačka će ostati na provjerenom putu saradnje i uvjereni smo da će Crna Gora jednog dana naći svoje mjesto u NATO-u".

Kosendej je naveo da u procesu evroatlanskih integracija stručnost i kvalitet treba da budu ispred brzine pridruživanja, kao i da je važno da postoji većinska podrška građana za priključenje Alijansi.

„Pristupanje NATO-u bez većinske podrške u naroda ne bi bio dobar korak", rekao je državni sekretar Ministarstva odbrane Njemačke."

Kosendej je istakao da će Njemačka nastaviti da podržava i program uništenja viška naoružanja (MONDEM) u Crnoj Gori i da će za njegovu realizaciju izdvojiti 250 hiljada EUR. On je ocijenio da se MONDEM program u Crnoj Gori sprovodi na kvalitetan i stručan način, iako se radi o rizičnom poslu.

Ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić zahvalio je na podršci koju Njemačka pruža putu Crne Gore ka NATO i Evropskoj uniji.

„Vjerujem da će se ostvarenje naših strateških ciljeva, a to su članstvo u NATO i EU, mnogo brže realizovati uz pomoć naših prijatelja i partnera".

Vučinić je je rekao da koliko je na putu evropskih i evroatlanskih integracija važna brzina, toliko je značajan i kvalitet koraka.

„Želimo da obuka i opremanje pripadnika Vojske Crne Gore budu u skladu sa standardima zemalja članica NATO i da naša vojska sjutra bude interoperabilna, kao dio kolektivnog sistema odbrane, sa ostalim partnerima".

Vučinić je rekao da članstvo u NATO donosi mnoge koristi, ne samo u vojnom i političkom smislu, već i u ekonomskom, što je za Crnu Goru posebno važno.

On je najavio skoro upućivanje vojnog atašea Crne Gore u Berlin, ocjenjujući da će to doprinijeti unapređenju saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane.

Delegacija njemačkog Ministarstva odbrane prethodno je posjetila Brigadu za specijalne operacije Vojske Crne Gore u kasarni u Danilovgradu, gdje je upoznata sa stepenom obučenosti jedinice.

Gostima je prikazan i zbor naoružanja i opreme, a uništen je i jedan top u okviru MONDEM programa.

XS
SM
MD
LG