Linkovi

NATO: Bez saradnje sa Rusijom do povlačenja trupa sa gruzijske teritorije


Ministri inostranih poslova NATO-a saopštili su nakon sastanka u Briselu da ozbiljno razmatraju posljedice ruskih akcija u Gruziji i da su saglasni da su redovni kontakti sa Rusijom nemogući dok se ruske trupe ne povuku.

Generalni sekretar Zapadnog vojnog saveza Jap de Hop Shefer kazao je da su se ministri saglasili da NATO ne može sarađivati sa Rusijom na uobičajan način, dok njene trupe ne napuste gruzijsku teritoriju.

Takođe je dodao da je dogovoreno da se uspostavi komisija NATO-Gruzija, kako bi se produbili odnosi sa tom kavkaskom zemljom. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs kazala je da je današnjim sastankom iskazana podrška zapadne vojne alijanse demokratiji i teritorijalnom integritetu Gruzije.

Rajsova je istakla da neće biti novih podjela Evrope i da su Gruzija i Ukrajina i dalje mogući kandidati za članstvo u NATO-u. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u međuvremenu je optužio NATO da je pristrasan i da se zalaže za očuvanje, kako je naveo, gruzijskog kriminalnog režima.

Lavrov je kazao da se ruske trupe mogu povući za tri ili četiri dana, u zavisnosti od brzine povratka gruzijskih snaga u svoje baze. Rusija je najavila i da se povlači iz predstojećih vježbi u Baltičkom moru,koje organizuje sjevernoatlantska organizacija, kao i da otkazuje najavljenu posjetu američke fregate ruskoj luci Vladivostok.

Počelo povlačenje iz Gorija

Ruski tenkovi su prema izvještajima sa terena počeli da se povlače iz gruzijskog grada Gorija, kako je i predviđeno sporazumom o prekidu vatre. Ruski oficiri saopštili su da se tenkovi krenuli prema Južnoj Osetiji, a zatim preko granice u Rusiju.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev najavio je da će povlačenje biti okončano do petka. U telefonskom razgovoru sa francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem, Medvedev je kazao da će pojedine snage biti izmještene u takozvanu privremenu bezbjednosnu zonu, koja se pominje u dogovoru o prekidu vatre, a da se će ostatak vratiti u Rusiju.

Ruske snage međutim i dalje drže pod okupacijom veliki dio Gruzije, uključujući i crnomorsku luku Poti. Portparol Pentagona Brajan Vitmen u međuvremenu je saopštio da Sjedinjene Države još nisu vidjele značajnije povlačenje ruskih vojnika iz Gruzije.

Gruzijske i ruske snage su ranije danas razmijenile zarobljenike, pritvorene tokom dvonedjeljnog konflikta. Zvaničnik gruzijske vlade saopštio je da je u selu Igoeti obavljena razmjena 5 ruskih i 15 gruzijskih zarobljenika.

XS
SM
MD
LG