Linkovi

UNKTAD program EMPRETEK koordiniše mrežu centara u 27 zemalja u razvoju


UNKTAD je od nedavno pokrenuo program EMPRETEK za obuku novih preduzetnika u trećem svetu. Međutim, mnoge žene u zemljama u razvoju nailaze na diskriminaciju i zakone koji im ne idu na ruku.

«Zaista volim da čistim. I evo me. Postala sam uspešna u biznisu održavanja i čišćenja kuća.»

Safira Njanbunva je 39-godišnja samohrana majka iz Ugande. Ona je preobrazila svoju strast u uspešan biznis. Safi servis za čišćenje, sa sedištem u Kampali, glavnom gradu Ugande, pruža profesionalne usluge za održavanje kuća, uključujući održavanje travnjaka, skupljanje smeća, hemijsko čišćenje i pranje rublja. Među korisnicima usluga ove firme su velike korporacije, bolnice, predstavništva Ujedinjenih nacija i privatnih dobrotvornih organizacija. Safira je osnovala svoju kompaniju 1996. i sada zapošljava više od 800 ljudi širom Ugande i ostvaruje mesečni profit od 88,000 dolara. Međutim, Safira Njangunva ističe da put do uspeha nije bio lagan. Završila je gimnaziju, ali nije primljena na univerzitet. Izgubila je posao u banci i njen prvi poslovni projekat je bio promašaj, jer – kako kaže – ona i njen partner nisu mogli da se slože ni oko čega. Tada je odlučila da okuša sreću sama.

«Registrovala sam drugu kompaniju, 'Safi servis za čišćenje limited'. U to vreme se pojavio EMPRETEK, program pod pokroviteljstvom UNKTADA. I oni su bili zaintersovani da me obuče. Pokazali su mi kako se vodi kompanija, da ne bi ponavljala prethodne greške. «

UNKTAD-ov program EMPRETEK koordiniše mrežu centara u 27 zemalja u razvoju u cilju unapređivanja preduzetništva. Šef programa je Fiorina Mudžione.

«Mi preduzetnika pre svega obučavamo da savlada problema na koje može da naiđe u osnivanju biznisa i tokom poslovanja. Preduzetnik prvo mora da ponudi ideju, koju tokom intenzivnog 10-dnevnog kursa mora da razradi. Do kraja kursa, kandidat treba da ima poslovni plan koji uključuje osnovnu ideju, plasman usluge ili proizvoda i predviđeni profit.»

Mudžione kaže da su žene u zemljama u razvoju koje žele da se upuste u biznis često suočene sa zakonskim preprekama.

«U nekim zemljama žene moraju da dobiju pristanak svog supruga da bi mogle da preduzmu određene zakonske radnje. U nekim zemljama nemaju pravo na nasledstvo ili ne mogu da poseduju zemlju. Moramo da priznamo da su žene u biznisu još uvek suočene sa različitim preprekama.»

Ove godine, Safira Njabunva je dobila UNKTAD-ovu nagradu za podsticaj žena u biznisu u zemljama u razvoju. Safira namerava da proširi svoj biznis hemijskog čišćenja i počne biznis iznajmljvanja posteljine ugostiteljskim objektima i hotelima, a već je investirala u izgradnju devetospratne zgrade. Njena 13-godišnja ćerka, Marina kaže da želi da krene majčinim stopama.

XS
SM
MD
LG