Linkovi

Deset francuskih vojnika iz sastava snaga NATO ubijeno kod Kabula


Najmanje 10 francuskih pripadnika međunarodnih snaga u Avganistanu poginulo je u okršajima nedaleko od Kabula, dok su talibanski pobunjenici istovremeno napali američku vojnu bazu u istočnom dijelu zemlje.

Zvaničnici kažu da su bombaški samoubice, podržani vatrom iz lakog naoružanja, aktivirali eksploziv pred bazom "Salerno", u blizi grada Hosta.

Guverner pokrajine Host, Arsala Džamal, kaže da je u napadu učestvovalo tridesetak Talibana, koji nisu uspjeli da prodru u kompleks. Pronađena su tijela šest bombaša samoubica. Saopšteno je i da je 13 napadača ubijeno u okršaju koji je uslijedio nakon napada. Ranjena su i četiri avganistanska vojnika.

Talibanski bombaši samoubice i u ponedjeljak su napali bazu Salerno, ubivši 10 osoba. Najmanje 13 ih je ranjeno.

U međuvremenu, 10 francuskih vojnika ubijeno je u okršajima sa pobunjenicima 50 km istočno od Kabula. Okršaji kod Kabula počelu su u ponedjeljak napadom pobunjenika na pripadnike snaga NATO-a.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi dolazi u Avganistan da bi odao poštu poginulim vojnicima, a prije polaska je izjavio da je Francuska riješena da nastavi borbu protiv terorizma. Predsjednik Buš je uputio saučešće porodicama žrtava i zahvalio se Francuskoj na žrtvovanju u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG