Linkovi

UN: Vilfrid Lemke izrazio razočaranje zbog ruske invazije na Gruziju


Zvaničnik Ujedinjenih nacija je izrazio razočaranje zbog ruske invazije na Gruziju tokom Olimpijskih igara u Pekingu, ali je rekao da sport može da bude moćna snaga u promovisanju mira i razvoja.

Specijalni savetnik za sport generalnog sekretara UN Vilfrid Lemke izjavio je da je olimpijska zajednica bila žalosna zbog izbijanja borbi u separatističkoj gruzijskoj oblasti Južnoj Osetiji na dan otvararanja Olimpijskih igara.

«Osetili smo to i veoma smo razočarani, jer je to bacilo senku na Olimpijadu.»

Lemke je izjavio u Peking da sport, iako nema fizičku moć da prekine rat, može da pomogne da se rat izbegne, gradeći mostove saradnje izmedju zajednica i podstičući mir i razvoj. On je rekao da sportisti mogu da budu primer i naglasio da mnoge medjunarodne sportske zvezde saradjuju sa agencijama Ujedinjenih nacija na unapređivanju javne svesti o različitim socijalnim temama. Zvaničnik UN je naglasio da je Kina preduzela velike napore da bi naglasila svest o brizi za prirodno okruženje, smanjenje zagadjenja vazduha i promovisanje javnog prevoza. On je dodao da se takodje promoviše javna svest o drugim pitanjima kao što su zdravlje, siromaštvo, jednakost polova, sida i HIV. Predsednik Udruženja svetskih olimpijaca, bivši skakač u vis, Ričard Fosberi, izjavio je da je Olimpijski duh uticao i na politiku kineske vlade.

«Zato što je Kina domaćin igara, zemlja se menja politički. Vrata počinju da se otvaraju.»

Medjutim, borci za ljudska prava se ne slažu i ističu da je želja Kineske vlade da izbegne sporenje dovela do obračuna s disidenatima i ograničavanja javnih skupova. Kineska vlada odbacuje takve optužbe ističući da ona samo sprečava, kako se ističe, ilegalne aktivnosti koje bi mogle da poremete tok igara.

XS
SM
MD
LG