Linkovi

Rot: Došlo do ozbiljnog kršenja humanitarnog prava u Južnoj Osetiji


Povodom navoda o kršenju humanitarnog prava tokom konflikta u Južnoj Osetiji, razgovarali smo sa izvršnim direktorom Hjuman rajts voča, Kenetom Rotom.

Hjuman rajts voč poseduje uverljive dokaze da je došlo do ozbiljnog kršenja humanitarnog prava u gruzijskoj pokrajini Južna Osetija, kaže Kenet Rot. Gruzijska strana je prva kršila humanitarno pravo, dodaje Rot.

«Gruzijske snage su to činile prilikom artiljerijskih napada na Chinvali, glavni grad Južne Osetije, 7. avgusta, i nekoliko dana posle toga. U tim tenkovskim i napadima raketnim bacačima na delove grada u koje su se sklonili mnogi žitelji obližnjih sela, poginuli su i ranjeni su mnogi civili. Broj stradalih nije u hiljadama, kao što su to Rusi tvrdili, nego iznosi između 40 i 45 ljudi. To su podaci koje su naši istraživači dobili od lokalnih vlasti nakon tih napada.»

TEKST: Posle toga, ruske snage su kontinuirano gađale civilne objekte u Južnoj Osetiji, ali i na teritoriji same Gruzije, navodi Rot.

«Imamo dokaze o nekontrolisanom bombardovanju grada Gori, koji se nalazi izvan granice Južne Osetije, gde je izbegao veliki broj Gruzina koji žive u toj pokrajini. Takođe smo prikupili dokaze o ruskim napadima na konvoje civila, dok su bežali iz Južne Osetije na bezbednija mesta u Gruziji. Te podatke je sakupilo petoro istraživača Hjuman rajts voča na osnovu razgovora sa svedocima konflikta. Mada naš izveštaj ni izdaleka nije potpun, neka od svedočenja o učestalim napadima ruskih snaga su izuzetno uznemiravajuća.«

Po rečima našeg sagovornika, napadi na pripadnike gruzijske nacionalnnosti bili su posebno teški:

«Postoji dokazi o namernom rušenju sela sa većinskim gruzijskim stanovništvom u Južnoj Osetiji. Mnoga od tih sela su spaljena. Pored toga, Hjuman rajts voč je sakupio dokaze da su ruski ratni avioni bacali kasetne bombe na gruzijski grad Gori, van Južne Osetije. Kasetne bombe ulaze u kategoriju oružja koje uzrokuje nekontrolisanu destrukciju, posebno kada se koriste protiv civilnih naselja. Više od stotinu zemalja u svetu je zabranilo upotrebu kasetnih bombi. Rusija nije potpisnica tog sporazuma, ali naša organizacija je snažno apelovala na rusku vladu da prekine upotrebu takve vrste oružja. Moskva poriče upotrebu kasetnih bombi u konfliktu sa Gruzijom, ali mi posedujemo čvrste dokaze o tome.»

Ruske snage ne bi trebalo sada da preuzmu misiju čuvanja mira i Južnoj Osetiji, smatra Rot.

«Teško je zamisliti da snage koje su bile angažovane u konfliktu mogu da služe kao mirovne snage. Ne smatramo da ruske mirovne snage mogu da budu deo dugoročnog rešenja konflikta u Južnoj Osetiji. Te snage su očigledno slične onima koje su sprovodile brutalnu kampanju protiv pobunjenika u Čečeniji. Ne čini se da su mnogo drugačije otkako su prešle granicu Južne Osetije.»

Izvršni direktor Hjuman rajts voča, Kenet Rot apeluje da ruske trupe u Južnoj Osetiji što je pre moguće budu zamenjene međunarodnim mirovnim snagama.

XS
SM
MD
LG