Linkovi

Dmitrij Medvedev rekao će ruske snage početi da se povlače iz Gruzije sutra oko podne


Ruski predsednik je izjavio da će ruske trupe početi da se povlače iz Gruzije sutra, a zapadni lideri pozivaju Moskvu da ispuni svoje obaveze preuzete sporazumom o prekidu vatre. Francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je posredovao u sklapanju primirja, upozorio je ruskog lidera da bi kršenje prekida vatre imalo ozbiljne posledice po ruske veze sa Evropskom unijom.

Kancelarija francuskog predsednika je potvrdila da je ruski predsednik Dmitrij Medvedev u razgovoru preko telefona sa francuskim liderom obećao da će početi da povlači trupe iz Gruzije u ponedeljak. U saopštenju predsednikove kancelarije se ističe da sporazum o prekidu vatre, potpisan u subotu, predviđa povlačenje svih ruskih snaga koje su ušle u Gruziju od 7. avgusta. Navodi se da su se dva predsednika takođe saglasila da na to područje što pre budu raspoređeni međunarodni posmatrači iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Još nije jasno da li Rusija zaista namerava da se povuče iz Južne Osetije i Abhazije. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je protekle nedelje rekao da Gruzija može da zaboravi na vraćanje separatističkih regiona pod svoju kontrolu. Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je danas rekao da Gruzija neće odustati od tih regiona.

«Kao što sam već rekao, nešto mora da bude sasvim jasno – Gruzija nikada neće odustati od jednog kvadratnog kilometra svoje teritorije. Šta god da se dogodi, nikada se nećemo pomiriti sa aneksijom ili odvajanjem dela territorije od Gruzije radi legalizacije etničkog čišćenja i pokušajem bacanja Gruzije na kolena da bi se podrio naš demokratski sistem.»

Predsednik Sakašvili je takođe rekao da ruske trupe u separatističkim regionima posle svega što se dogodilo tokom protekle nedelje ne mogu da se nazovu mirovnim snagama. On je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je zatražila hitno povlačenje ruskih trupa. Prema sporazumu o prekidu vatre, sklopljenim pod pokroviteljstvom predsednika Francuske koja predsedava Evropskom unijom, traži se povlačenje trupa na položaje pre sukoba i dopušta ruskim mirovnim snagama da patroliraju delovima Južne Osetije.

XS
SM
MD
LG