Linkovi

Predsednik Džordž Buš: Rusija ne sme da prisvoji separatističke gruzijske oblasti


Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da Rusija ne sme da prisvoji gruzijske secesionističke oblasti Južnu Osetiju i Abhaziju. Predsednik Buš rekao da svi ruski vojnici moraju napustiti Gruziju. Rusija kaže da ne postoji plan za takvo povlačenje.

Predsednik Buš je rekao da će separatističe republike koje se nalaze u središtu ovog vojnog konflikta ostati deo Gruzije.

"Ogroman problem je ruski argument da oblasti Južna Osetija i Abhazija možda neće biti deo Gruzije u budućnosti. Ali te oblasti jesu deo Gruzije i međunarodna zajednica je više puta jasno stavila do znanja da će tako i ostati".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je tokom ove nedelje da Gruzija može da zaboravi na kontrolu nad separatističkim oblastima, dok se ruski predsednik Dmitrij Medvedev sreo sa samoproklamovanim liderima Južne Osetije i Abhazije.

Predsednik Buš je tokom obraćanja novinarima na svom ranču u Teksasu rekao da je jasno da se dve oblasti nalaze unutar međunarodno priznatih granica Gruzije.

"Gruzijske granice trebalo bi da budu podjednako poštovane kao i granice drugih nacija. Nema mesta raspravi o tome".

Ruski general Anatoli Nogovicin izjavio je da ruski «mirovnjaci» nikada neće napustiti Južnu Osetiju i Abhaziju. Šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da ne postoje vremenske odrednice za povlačenje ruskih trupa, koje se nalaze u delovima Gruzije izvan dve sporne oblasti, i dodao da će povlačenje zavisiti od bezbednosti.

Predsednik Buš izjavio je da je to što je ruski predsednik Medvedev potpisao sporazum o prekidu vatre važan korak koji daje nadu. Buš je dodao da Rusija sada mora da ispoštuje taj sporazum i povuče svoje trupe iz Gruzije.

Predsednik se u sastao sa državnom sekretarkom Kondolizom Rajs koja ga je obavestila o ishodu sastanaka koje je imala u Francuskoj i Gruziji. Rajs je izjavila da joj je francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao da se predsednik Medvedev obavezao da će početi da povlači vojsku istog trenutka kada Gruzija potpiše sporazum. S obzirom da Gruzija još to nije uradila, rekla je Rajs, Rusi verovatno već sada ne poštuju ono što su obećali.

Američka državna sekretarka sledeće nedelje putuje u Brisel na sastanak sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica NATO-a i zvaničnicima Evropske unije kako bi nastavila ono što predsednik Buš naziva američkim nastojanjima da ujedini slobodni svet u odbranu slobodne Gruzije.

XS
SM
MD
LG