Linkovi

Analitičari: Sukobi oko Južne Osetije ugrozili odnose Rusije sa NATO


Po mišljenju mnogih američkih stručnjaka, sukobi oko Južne Osetije ugrozili su odnose Rusije sa zapadnom alijansom. Vašingtonski eksperti smatraju da će se konflikt u Gruziji svakako odraziti i na aspiracije te države da se učlani u NATO. Džems Taunsend, Atlanski savet Sjedinjenih Država:

«Sukob ima ogromne posledice po NATO. NATO savez je u proteklih nekoliko godina radio na razvijanju specijalnih odnosa sa Rusijom. Održavanje veza nije išlo bez trzavica, ali to je ključno sa stanovišta evropske bezbednosti. Rusija ne može da bude izvan okvira tako strateški i bezbednosno važne organizacije kao što je NATO. Zato postoji zajednički savet Rusije i NATO-a. Sjedinjene Države i ostali saveznici sada moraju da razmotre šta treba učiniti sa tim partnerstvom posle onoga što je Rusija uradila u Gruziji. Međutim, jasno je da ne možemo zalupiti vrata Rusiji i reći: «Ne ćemo više sarađivati. Rusija je od sada u nemilosti.»

Kori Velt, direktor Evroazijskog strateškog projekta na Univerzitetu Džordž Vašington, kaže da je potrebno da se sagleda realan odnos snaga na terenu.

«Ako smo suočeni sa Rusijom, koje je rešila da ostane u Abhaziji i Južnoj Osetiji i odbija svake pregovore, to će značiti duboke nevolje za Ameriku, Gruziju i Ukrajinu. Međutim, ako je pred nama Rusija, koja nije baš namerno ušla u ovaj konflikt i možda traži izlaz iz njega, postavlja se pitanje šta je to oko čega bi Rusija bila spremna da pregovara. Nažalost, to nas vraća na pitanje proširenja NATO-a. Ne smatram da Gruzija treba da odustane od učlanjenja, ali treba imati u vidu da će se Zapadna Evropa tome odupirati, bar za sada.»

Stroub Talbot, predsednik Instituta Brukings u Vašingtonu tvrdi da bi dalje odlaganje akcionog plana za prijem Gruzije uputilo pogrešan signal.

«Ukoliko krenemo putem koji nismo prihvatili ni 1990-tih, a to je da odbijamo prijem zemalja čije bi članstvo suviše uznemirilo Rusiju, najbolje je da zaustavimo čitav proces prijema.»

Talbot, međutim, potvrđuje da su mali izgledi da Zapad, pre svega Sjedinjene Države, povećaju svoje vojno prisustvo u regionu Kavkaza.

«Što se tiče povećanog američkog vojnog prisustva u regionu, mislim da do toga neće doći. Jedan od glavnih razloga je što su Sjedinjene Države već angažovane u dva «vruća» konflikta, zbog čega niko u Americi, uključujući američku odbranu ne želi novi hladni rat. Štaviše, nismo uspostavili bezbednosne odnose sa zemljama u tom regionu. Gruzija je zato i tražila prijem u NATO.»

XS
SM
MD
LG