Linkovi

Predsednik Buš tokom boravka u Pekingu otvorio novo zdanje ambasade SAD


Predsednik Buš je tokom boravka u Pekingu, svečano otvorio novo zdanje ambasade Sjedinjenih Država koje je koštalo 434 miliona dolara, istakavši da je to simbol produbljenih odnosa dva trgovinska partnera. Osmospratna Američka ambasada je druga najveća na svetu – posle čvrsto utvrđenog kompleksa američke misije u Bagdadu. Veliki objekat sa popriličnom cenom odražava sve veći značaj američko-kineskih odnosa, uprkos nesuglasicama u pogledu brojnih pitanja.

To je velika, druga najveća diplomatska misija Sjedinjenih Država na svetu. Zgrada od 50 hiljada kvadratnih metara je podignuta u novoj diplomatskoj zoni u Pekingu i obmotana je slobodnostojećim, providnim i zatamnjenim neprobojnim staklom.

Predsednik Buš je na svečanom otvaranju naglasio zajedničke napore koje dve zemlje ulažu u uklanjanje severnokorejskog nuklearnog oružja, borbu protiv boleština i uzvraćanje na prirodne katastrofe. Ipak, predsednik je kritikovao komunističku vlast zbog ugnjetavanja sopstvenog naroda.

«I dalje smo iskreni u pogledu naših uverenja da bi svi ljudi trebalo da budu slobodni da kažu šta misle i veruju u ono što izaberu. Snažno verujemo da su društva koja poštuju slobodu izražavanja ideja naprednija i miroljubivija», rekao je predsednik.

Taj komentar je podstakao portparola kineskog Ministarstva inostranih poslova da optuži predsednika Buša za mešanje u kineske unutrašnje poslove.

Diplomatski odnosi Sjedinjenih Država i Kine su se pod predsednikom Bušom poboljšali. Broj službenika američke ambasade u Pekingu je 2001. bio oko pet stotina. Sada je taj broj više nego udvostručen. Predsednik Buš je rekao da nova ambasada pokazuje rešenost Amerike da nastavi jačanje veza sa Kinom.

Ali, ispred nove ambasade, bilo je i drugačijih reagovanja.

«Zgrada je neobična, mislim da je zaista zaprepašćujuća. Miuslim da nam nisu potrebni kompleksi poput ovog, ali što se tiče odnosa u svetu, Kina postaje supersila i šta god da se dogodi moramo da imamoodnose», kaže ovaj američki turista.

Član arhitektonskog tima Državnog sekretarijata, Džon Holeran, kaže da je zgrada u stvari skromnija od mnogih novih zgrada u Pekingu.

«Izgleda da ovde imamo atmosferu u kojoj sve prolazi – sa Kulom kineske televizije, Narodnim pozorištem, Ptičjim gnezdom i Vodenom kockom. Vreme se promenilo, ali bih rekao da je dizajn naše ambasade umereniji u poređenju sa nekim objektima koje sam pomenuo», kaže on.

Kina je sada drugi najveći trgovinski partner Sjedinjenih Država – posle Kanade i predsednik Buš je na otvaranju naglasio da impresivni kompleks govori o značaju američkih odnosa sa Kinom.

XS
SM
MD
LG