Linkovi

Jeremić: Cilj Srbije da zaustavi talas priznavanja nezavisnosti Kosova


Različita su očekivanja stručnjaka u Beogradu od namere Srbije da ubedi Generalnu skupstinu UN da od Međunarodnog suda pravde zatraži savetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić pre puta u Njujork izjavio da je kratkoročni cilj inicijative Srbije da zaustavi talas priznavanja nezavisnosti Kosova, a da je dugoročni cilj povratak za pregovarački sto. Ministar Jeremić je izrazio nadu da će na Generalnoj skupštini UN, koja se održava u septembru, većina država podržati incijativu Srbije.

Stručnjaci, međutim, ukazuju da je za srpsku diplomatiju najvažnije da proceni korisnost svoje inicijative i upozoravaju da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije pravno obavezujuće.

Nekadašnji diplomata Vatroslav Vekarić smatra da ta akcija srpske diplomatije treba da pokaže njen aktivizam i neslaganje sa konačnim ishodom, a da dugoročno gledano nije ni perspektivna, ni ostvarljiva i da ne može da dovede do vraćanja za pregovarački sto jer su najvažnije zemlje već priznale nezavisnost Kosova.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi kaže da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde nikoga ne obavezuje i naglašava da ako to mišljenje i bude u korist Srbije to ne znači da će Kosovo ponovo biti vraćeno u njen sastav, ali da bi to stvorilo političku situaciju u kojoj bi šanse za nove pregovore bile znatno veće i onda bi pregovori postali realnija opcija nego što su sada.

XS
SM
MD
LG