Linkovi

Predsjednik Džordž Buš očekuje da Rusija ispoštuje prekid vojnih operacija u Gruziji


Američki predsjednik Buš kaže da Rusija možda krši primirje u Gruziji, samo dan nakon što je ono dogovoreno. Buš se novinarima u Bijeloj kući obratio u trenutku kad su mediji izvjestili o novom prodoru ruskih snaga u unutrašnjost Gruzije.

Predsjednik Buš očekuje da Rusija ispoštuje prekid vojnih operacija u Gruziji i povuče sve trupe koje su posljednjih dana ušle na gruzijsku teritoriju.

"Zabrinuti smo zbog izvještaja da su ruske snage zauzele položaje istočno od Gorija, što im omogućava blokadu autoputa koji spaja istok i zapad zemlje, da podijele zemlju na dva dijela i da prijete prijestonici Tbilisiju. Zabrinuti smo i zbog izvještaja o ulasku ruskih snaga u luku Poti, koja je blokirana ruskim oklopnim vozilima, a ruske snage uništavaju gruzijske brodove".

U prisustvu državnog sekretara i sekretara za odbranu, koji su stajali uz njega tokom obraćanja pred Bijelom kućom, predsjednik Buš je ponovio da Vašington podržava demokratski izabranu vlast u Tbilisiju.

"Insistiramo da se suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije poštuje. Rusija je saopštila da joj promjena vlasti u Gruziji nije cilj. SAD i ostatak svijeta traže da se Rusija na to obaveže".

Buš je danas razgovarao sa predsjednikom Mihailom Saakašvilijem i francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem koji je posredovao u mirovnim pregovorima. Dogovor o primirju podrazumijeva povlačenje gruzijskih snaga iz seperatističkih oblasti Južne Osetije i Abhazije, uz slobodan pristup humanitarnoj pomoći.

Predsjednik Buš je najavio da će državnog sekretara Kondolizu Rajs poslati u Pariz na dalje konsultacije sa Sarkozijem i u Tbilisi, gdje će lično izraziti američku bezuslovnu pomoć gruzijskoj vladi.

"Ona će tokom tog putovanja nastaviti da okuplja svijet oko odbrane slobodne Gruzije."

Buš je kazao i da će američka vojska predvoditi humanitarnu misiju u Gruziji i da od Rusije očekuje da drži obećanje i ne zatvara linije komunikacije i transporta, što uključuje luke, aerodrome puteve i vazdušne koridore.

Ruske akcije, kazao je američki predsjednik, dovele su ozbiljno u pitanje ruske namjere u Gruziji i regionu. SAD su, kazao je Buš, do sada pomagale nastojanja Rusije da se integriše u diplomatske, političke, ekonomske i bezbjednosne strukture 21. stoljeća.

"Sada, Rusija svoje aspiracije ugrožava akcijama u Gruziji koje nisu u skladu sa principima tih institucija. Da bi popravila štetu u odnosima sa SAD, EU i drugim državama i povratila svoje mjesto u svijetu, Rusija mora održati riječ i raditi da se ova kriza okonča."

SAD su zatražile i hitan sastanak NATO-a na kome će se razgovarati o Krizi. Sastanak bi, kažu u Alijansi, mogao da se održi početkom naredne sedmice, a predstavnik Rusije mu, ovoga puta, neće prisustvovati u statusu posmatrača.

XS
SM
MD
LG