Linkovi

Poseta Bernara Kušnera i Olija Rena Beogradu odložena


Poseta šefa francuske diplomatije Bernara Kušnera i evropskog komesara za proširenje Olija Rena Beogradu odložena, a prema nezvaničnim informacijama, trebalo je da, između ostalog, razgovara o najavi Beograda da će od Međunarodnog suda pravde zatražiti da se izjasni o nezavisnosti Kosova.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da Srbija ima legitimno pravo, kao što su to uostalom imale i druge države, da traži zaštitu od nadležnih međunarodnih institucija, pa i od Međunarodnog suda pravde.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović smatra da je važno da se ipak realizuje poseta Kušnera i Rena Beogradu i konstatuje da nerešeno pitanje Kosova kompikuje odnose Srbije i Evropske unije. Na pitanje koliko stav Srbije da traži od Međunarodnog suda pravde mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova može da utiče na odluku o početku pregovora o članstvu Srbije u EU, Svilanović je odgovorio da Beograd pokušava da pravnim prikaže pitanje koje nije pravno, nego isključivo političko. Srbija ima pravo da podnese tužbu i to niko ne može da joj zabrani, ali ne verujem da će bilo koja zemlja ukinuti sopstvenu odluku o priznanju nezavisnosti i vraćanju Kosovo pod suverenitet Srbije, rekao je Svilanović.

I član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić uveren je da i eventualno izašnjavanje Međunarodnog suda pravde u korist Srbije neće promeniti odnos dela međunarodne zajednice prema Kosovu. Ne verujem da će države koje su do sada priznale nezavisnost Kosova menjati svoju odluku, rekao je Lazić i dodao da bi eventualna odluka Međunarodnog suda pravde mogla da uspori odluku onih država koje se spremaju da priznaju nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG