Linkovi

Kalamperović: Ne bi trebalo omogućiti olakšano dobijanje dvojnog državljanstva


Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović ocijenio je da bi u budućim pregovorima Crne Gore i Srbije o sporazumu o dvojnom državljanstvu obje strane trebalo da popuste da bi se postigao dogovor o tom otvorenom pitanju.

"Obje strane moraju popustiti da bi se našli negdje na sredini, ali, po našem mišljenju, ne bi trebalo omogućiti olakšano dobijanje dvojnog državljanstva", kazao je Kalamperović.

Novim crnogorskim Zakonom o državljanstvu, koji je prije nekoliko mjeseci usvojen u parlamentu mogućnost duplih pasoša predviđena je kao izuzetak, a ne pravilo, dok je srpski zakon predvidio državljanstvo za sve Srbe van granica Srbije.

Kalamperović je podsjetio da je crnogorski zakon o državljanstvu restriktivan, a srpski liberalan, što je sasvim normalno budući da se radi o većoj državi.

"Postoji naša spremnost da se razgovara i vidjećemo šta će biti u pregovorima", naveo je Kalamperović.

On je podsjetio da Crna Gora o sporazumu o dvojnom državljanstvu treba da razgovara i sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Makedonijom, kao i sa drugim državama gdje se pojavljuje problem državljanstva.

No, visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković ocijenio je da Srbija, prije razgovora sa Crnom Gorom o dvojnom državljanstvu, mora da promijeni svoj Zakon o državljanstvu.

On je rekao da će crnogorske vlasti biti potpuno otvorene za razgovore s Beogradom o sporazumnom rješenju pitanja dvojnog državljanstva kad dobiju predlog, koji je najavio ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac.

U Srpskoj listi tvrde da u Crnoj Gori ne postoji politička volja da se zaključi bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom.

"Sadašnja praksa po tom pitanju u Crnoj Gori veoma je loša i retrogradna, a što je najgore predstavlja grubo kršenje ljudskih prava crnogorskih državljana", kazao je funkcioner te koalicije Zoran Žižić.


XS
SM
MD
LG