Linkovi

Grinvold: Mislim da je mudro da EU pokuša da preuzme vođstvo


«Neophodno je uspostaviti bolje odnose sa Rusijom. Međutim, do toga se može doći samo na osnovu ozbiljnog razmatranja koji su naši interesi, a koji interesi Rusije, kao i putem dijaloga koji se otvoreno bavi tim pitanjima», kaže u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, potpredsednik Međunarodne krizne grupe, Džon Grinvold.

«Smatram da je evropsko angažovanje mudar potez, jer iskreno rečeno delovanje Sjedinjenih Država u regionu je ono što je uznemirilo Rusiju. Tome je posebno doprinelo uverenje da je Gruzija na neki način američki favorit na području, koje je veoma osetljivo za Rusiju. Stoga mislim da je mudro da Evropska unija pokuša da preuzme vođstvo. Smastra se da evropski blok na neki način manje ugrožava interese Rusije. Unija je ogromna ekonomska i politička sila, ali ne i vojna sila.»

Iako potvrđuje da Zapad nema mnogo poluga kojima bi mogao da utiče na ponašanje Rusije, Grinvald tvrdi da nije u interesu Moskve da spor sa Gruzijom rešava silom.

«Stvar nije samo u nametanju sopstvene volje. To se ne postiže tako lako u današnjem svetu u kojem su politička i ekonomska moć jednako važne kao vojna sila. Rusija ima važne interese na svojoj južnoj granici i u Gruziji, ali i u drugim delovima sveta. Mislim da Rusija razume da je neophodno da održava dobre odnose sa Evropskom unijom, kao i sa Sjedinjenim Državama. Prema tome Zapadne zemlje imaju određeni uticaj, koji možda nije ogroman, ali one takođe veruju da krizu u Gruziji treba okončati tako da položaj Rusije u svetu ne bude oslabljen.»

Bivši visoki zvaničnik Stejt dipartmenta smatra da je diplomatija ključ za rešavanje potencijalnih kriznih situacija u regionu, kao i za razvijanje stabilnih odnosa sa Rusijom.

«Neophodno je uspostaviti bolje odnose sa Rusijom. Međutim, do toga se može doći samo na osnovu ozbiljnog razmatranja koji su naši interesi, a koji interesi Rusije, kao i putem dijaloga koji se otvoreno bavi tim pitanjima. Pogrešno je verovati da se nerešena pitanja neće pogoršavati ili da je moguće oslanjati se na ravnotežu snaga koja je trajala vrlo kratko početkom 1990-tih kada je Rusija bila slaba i tako se i osećala, što je bilo ponižavajuće za tu zemlju. Rusija se više ne oseća slabom i danas je potrebno da razgovaramo sa ruskom vladom o njenim stvarnim interesima i potrebama i na ozbiljan način priđemo tim pitanjima.»

XS
SM
MD
LG