Linkovi

Evropska unija saopštila da je spremna da u Gruziju pošalje posmatrače


Evropska unija saopštila je da je spremna da u Gruziju pošalje posmatrače koji bi nadgledali krhko primirje sa Rusijom, ističući -međutim - da je najprije potrebno usvojiti odgovarajuću rezoluciju Ujedinjenih nacija.

Ministri Evropske unije zatražili su od sukobljenih strana da poštuju mirovni sporazum i izrazili spremnost da se angažuju i na terenu, kako bi se podržali svi napori za rješenje sukoba. Ministar inostranih poslova Francuske, koja predsjedava Unijom, Bernar Kušner, kazao je nakon vanrednog sastanka u Briselu da je ohrabren ponudama članica da učestvuju u misiji u Gruziji, ističući – međutim - da je još rano govoriti o detaljima uloge evropskog bloka u rješavanju krize.

"Spremni smo da se uključimo. Trenutno je na snazi prekid vatre za koji se može očekivati da bude prekršen tri ili deset puta. Možda je to rečeno uz dozu cinizma, ali prekid vatre barem postoji."

Britanski šef diplomatije ističe da deklaracija ministara Evropske unije sadrži četiri ključna principa.

"Prvi je da se međunarodni odnosi u modernom svijetu ne mogu rješavati upotrebom sile. Drugi je da teritorijalni integritet zemalja mora biti poštovan. Treći princip je da se demokratski izabrane vlade ne mogu podrivati. I posljednji je da se mora poštovati međunarodno pravo."

Posredovanje EU u rješavanju krize u Gruziji uliva optimizam kada je u pitanju primjena mirovnog plana kazao je visoki predstavnik Evropsk unije Havijer Solana .

"To znači političku pomoć, verifikaciju sporazuma, nadgledanje poštovanja sporazuma, humanitarnu i pomoć za obnovu zemlje. Znači sve ono što je bilo neophodno u posljednjih nekoliko dana."

Visoki evropski zvaničnici pozvali su i na smirivanje tenzija u svijetlu izvještaja o nastavku ruskih operacija u Gruziji. Švedski ministar inostranih poslova kazao je Asošijeted Presu da su, sa vojnog aspekta, Rusi pobijedili u ratu.

"Sa političkog stanovišta oni su samo gubitnici. Glavni gubitnici ipak su hiljade poginulih i možda do 100 hiljada izbjeglica."

Sukob u Gruziji inače je izazvao novu podjelu među članicama Evropske unije. Države bivšeg istočnog bloka poput Poljske i Letonije zatražile su čvršći stav prema Rusiji, dok su Italija i Njemačka zastupale pomirljiviji pristup.

XS
SM
MD
LG