Linkovi

Policija u Kašmiru ubila više od deset demonstranata


Bezbjednosne snage ubile su najmanje 13 demonstranata u indijskom dijelu Kašmira, gdje muslimanski separatisti protestuju zbog ekonomske blokade i indijske uprave nad tim područjem.

Policija je danas uvela policijski čas u tom regionu, dok su policijske snage pucale na demonstrante, kako bi uspostavile kontrolu nad masovnim protestima u najvećem kašmirskom gradu Šrinagaru, zatim u gradu Džamu naseljenom mahom Indusima i drugim oblastima. U sukobima demonstranata i policije povrijeđeno je blizu 200 osoba.

Nekoliko hiljada ljudi suprostavilo se naredbama o policijskom času i izašlo na ulice Šrinagara kako bi prisustvovalo sahrani separatističkog lidera Šeika Aziza, koga su indijske snage ubile juče, dok su pokušavale da spriječe demonstrante da uđu u pakistanski dio Kašmira.

Pakistanski šef diplomatije osudio je, kako je naveo, prekomjernu upotrebu sile indijskih bezbjednosnih snaga, dok je indijsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo da takve izjave ne doprinese poboljšanju situacije, niti stvaranju atmosfere neophodne za uspostavljanje dijaloga između Indije i Pakistana.

XS
SM
MD
LG