Linkovi

Sarkozi i Medvedev u Moskvi diskutuju o konfliktu u Gruziji


Francuski predsednik Nikola Sarkozi trebalo bi u utorak u Moskvi razgovara sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom o pronalaženju rešenja za konflikt u Gruziji.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi krenuo je na put pošto je predsednik Gruzije Mihail Sakašvili izjavio da je prihvatio međunarodni predlog o prekidu vatre u secesionističkoj pokrajini Južnoj Osetiji. Sakašvili je takođe rekao da će predsednik Sarkozi razgovarati sa njim u Gruziji, a potom i sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom u Moskvi. Francuski predsednik predstavljaće ujedno i Evropsku uniju, kojom Francuska trenutno predsedava.

Međunarodna zajednica uznemirena je zbog oštrih sukoba između ruskih i gruzijskih snaga oko Južne Osetije, koji su se takođe proširili I na druge krajeve Gruzije, među kojima I Abhaziju, još jednu teroritiju koja ima teži ocepljenju od Gruzije.

Evropska komisija, odnosno njen predstavnik za medije Kristina Nađi pozvala je danas Rusiju da odmah obustavi vojne aktivnosti u Gruziji.

"Smatramo da je najnoviji razvoj događaja, kao što je prelazak ruskih vojnika preko granice sa Gruzijom , promenio dimenziju konflikta. Stoga pozivamo Rusiju da odmah prekine svaku vojnu aktivnost na gruzijskoj teritoriji".

Njen kolega Džon Klensi izjavio je za Glas Amerike da je zbog borbi najmanje 30 hiljada civila raseljeno i da će se taj broj po svemu sudeći uvećati. Klensi je dodao da će ukoliko bude potrebe biti obezbeđena dodatna sredstva za humanitarnu pomoć, povrh milion I po dolara koliko je poslato u region sukoba.

"Sa ovih milion evra obezbeđujemo osnovne potrepštine, kao što su šatori ili hrana, voda i sanitetski materijal. Sve su to stvari koje morate da rešavate kada imate stanovništvo koje beži".

Ministri spoljnih poslova Francuske i Finske boravili su danas u Gruziji, a planiraju i da prisustvuju razgovorima u Moskvi kako bi procenili situaciju.


Tomas Valasek, direktor za odbranu i spoljnu politiku u Centru za evropsku reformu u Londonu, kaže da bi posredovanje Evropske unije moglo da ima efekta.

"EU ima uticaj na Rusiju, koja želi da bude prihvaćena kao legitimni član međunarodne zajednice. Ona je naravno članica G8 i Saveta bezbednosti UN. Želi da bude član Svetske trgovinske organizacije, želi da ima posebne, privilegovane odnose sa EU I NATO-om. Stoga Rusiju zanima šta svet misli".

Valasek dodaje da bi Evropa trebalo da pošalje jednu određenu poruku.

"Mora da naglasi Rusiji da ne bi trebalo da koristi sukob u vezi sa Južnom Osetijom i sada Abhazijom, da bi vodila veći i širi oružani konflikt protiv same Gruzije. I još jednom ponavljam, mi imamo uticaj da osiguramo da se tako nešto ne desi".

Misnistri spoljnih poslova EU sastaće se u sredu u Briselu kako bi razgovarali o konfliktu u Gruziji.

XS
SM
MD
LG