Linkovi

Gvozdenović: Razvoj Crne Gore ne treba da bude predmet kompromisa


Manji partner u vladajućoj koaliciji SDP, napuštanjem sjednice parlamenta, onemogućila je uoči godišnjih odmora usvajanje Vladinog Predloga zakona o koncesijama. Predstavnici Vlade, međutim, smatraju da ograničenja u tom sektoru ne treba da postoje.

Ministar za ekonomski razvoj u Vladi Crne Gore Branimir Gvozdenović smatra da onemogućavanje SDP-a da se usvoji zakon o koncesijama nije dobar potez, ali je uvjeren da neka pitanja - kao što je pitanje ekonomskog razvoja Crne Gore - ne treba da bude predmet kompromisa:

‘’Jedna od ključnih naših razlika bila je u dužini davanja koncesije. Mi smatramo da je to ekonomsko pitanje, da je pitanje dužine i roka pitanje koje treba da se reguliše koncesionim elaboratom. Taj elaborat i ekonomske analize treba precizno da definišu dužinu roka koji će omogućiti da imamo zainteresovanog partnera i potpunu zaštitu interesa Crne Gore.

Mi smo bili spremni da u skladu sa tim, osnovnim kriterijumom, podijelimo odgovornost između Vlade i Skupštine’’.

SDP je, pak, bila mišljenja da su neophodna određena ograničenja. Vlada, međutim, tvrdi da u tom sektoru ograničenja ne treba da postoje, tako da do dogovora nije došlo. Gvozdenović sada otvoreno govori i o ranijem potezu SDP-a kada je onemogućena izgradnja hidroelektrane na rijeci Tari:

‘’Mislim da je važno da svako izađe jasno sa svojim stavovima, da svako podnese odgovornost za donošenje svojih odluka.

Smatram da u prošloj godini nije trebalo da donesemo jedan kompromis koji je vezan za energetski sektor. Po mišljenju Ministarstva za ekonomski razvoj, već se uočavaju posljedice jednog takvog kompromisa koji je napravljen u ranijem periodu’’.

Gvozdenović je ukazao i na čudnu situaciju u kojoj su ministri SDP na sjednici Vlade podržali Predlog zakona o koncesijama, dok su poslanici te stranke odbili da glasaju za taj zakon. On je uvjeren da se dogovor mora postići:

‘’Mi kao Vlada imamo veliku odgovornost. Mi i članovi Parlamenta možemo da imamo različite stavove, ali moramo voditi računa da smo izabrani od građana Crne Gore i da moramo da radimo u pravcu zadovoljenje njihovih osnovnih interesa.

Zato je neophodno da odmah poslije godišnjih odmora, nastavimo razgovore i tražimo rješenja koja će stvoriti uslove za realizaciju ekonomske politike Vlade Crne Gore’’

Gvozdenović je podsjetio da je Vlada krajem maja dodijelila koncesije za sedam vodotoka, kao i da je u toku dodjela koncesije za još jedan.
XS
SM
MD
LG