Linkovi

Monstat: Zaposlene žene u Crnoj Gori zarađuju mnogo manje nego muškarci


Zaposlene žene u Crnoj Gori zarađuju manje nego muškarci, što potvrđuju podaci Republičkog zavoda za statistiku-Monstat prema kojima su njihove prosječne zarade u skoro svim djelatnostima prošle godine bile manje u odnosu na muškarce.

Prosječna plata žena u Crnoj Gori iznosi 436 EUR, odnosno oko 23 odsto manje nego muškaraca, pokazuju posljednji podaci Monstata. Prosječna zarada u tom periodu iznosila je 508 EUR, što znači da žene primaju svega 85,8 odsto te zarade, a muškarci čak 110,4 odsto.

Žene imaju veću zaradu u sektorima poljoprivrede, lova i šumarstva, vađenja ruda i kamena, saobraćaja, kao i u poslovima s nekretninama i iznajmljivanjem.

Muškarci koji rade u oblasti finansijskog posredovanja imaju 31 odsto višu zaradu od žena u istoj oblasti, zarada im je 26 odsto viša u oblasti zdravstvenog i socijalnog rada, dok zaposleni muškarci u obrazovanju primaju 16,5 odsto veće plate nego žene koje se bave istom djelatnošću.

Prema posljednjem popisu stanovništva, iz 2003. godine, 171 hiljada stanovnika bilo je radno aktivno, od čega su žene činile 39,6 odsto. Prema tim podacima, na 100 zaposlenih muškaraca dolazilo je 66 žena.

Više žena je upošljeno u oblastima trgovine, hotelijerstva, finansijskom posredovanju, obrazovanju, zdravstvenom i socijalnom radu, drugim komunalnim i društvenim i ličnim uslugama.

Najviše žena bilo je zaposleno u trgovini na veliko i malo, skoro petina aktivnih, dok ih je najmanje bilo u ribarstvu, 0,03 odsto.

Prema Monstatovim procjenama, koje su urađene 1. januara prošle godine, u Crnoj Gori je živjelo 317,3 hiljade žena i 307,6 hiljada muškaraca.

Najmanje žena i muškaraca bilo je u starosnoj dobi od 70 do 74 godine, dok ih je najviše bilo od 20 do 24 godine.

XS
SM
MD
LG